Újabb repülőteret bombáztak le az oroszok Ukrajnában

A közép-ukrajnai Dnyipro stratégiai fontosságú terület.

2022. április 11., 12:16

Szerző:

A közép-ukrajnai Dnyipro városában vasárnap megsemmisült egy repülőtér, a regionális kormányzó közlése szerint. Valentyn Reznicsenko a Telegramon azt írta, hogy rakéták csapódtak be a repülőtéren és a környező infrastruktúrában, írja a BBC.

Egy másik incidensben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy tegnap megsemmisített négy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert, amelyeket állítólag egy hangárban rejtettek el a város külterületén. A támadásban 25 katona halt meg az orosz fél tájékoztatása szerint. 

Dnyipro azért is különösen fontos helyszín, mert az elmúlt hetekben az utánpótlás és az orvosi ellátás logisztikai csomópontjává vált. A város hidat képez Kelet- és Nyugat-Ukrajna között, többszörös összeköttetéssel a Dnyeper folyón keresztül, amely azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel célpontja lehet majd az orosz erőknek, amikor kelet felé fordulnak.

(Kiemelt kép: RONALDO SCHEMIDT / AFP)

18:30

Elfogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Indonézia meghívását a részvételre a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján, de ennek formáját még pontosítani kell – jelentette ki Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó hétfőn Moszkvában újságíróknak nyilatkozva.

18:18

Srí Lankán napokon belül elfogyhat az üzemanyag az egyik legnagyobb, jelenleg is tartó gazdasági válságuk közepette. A kormány az IMF-hez fordult segítségért, de nem biztos, hogy megkapják időben a mentőcsomagot.

A NATO jóval 300 ezer fő fölé emeli magas készültségi katonai erőinek létszámát, hogy kezelni tudja az Oroszország által jelentett biztonsági kihívásokat – jelentette ki Jens Stoltenberg a szervezet főtitkára hétfőn, a szövetséges országok madridi csúcstalálkozója előtti brüsszeli sajtótájékoztatóján.