Újabb jelöletlen tömegsírokat találtak egy volt kanadai bentlakásos iskola helyén

Bűncselekmény helyszíneként kezelik a temetőt.

2021. június 24., 21:38

Szerző:

A kanadai őslakosok 751 jelöletlen sírt találtak a Saskatchewan tartományban található Regina városa mellett működött bentlakásos iskola területén, amelyet egykor az őslakosok gyermekei számára hoztak létre, hogy kényszerrel beillesszék őket az európai bevándorlók társadalmába. A hírre reagálva Justin Trudeau miniszterelnök közölte: Kanadának le kell vonnia a tanulságot a múltjából, az őslakosokkal szemben tanúsított „hátrányos megkülönböztetésből és a sorozatos igazságtalanságokból”.

Cadmus Delorme, a cowessess törzs főnöke csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy az iskolát üzemeltető katolikus egyház a létesítmény melletti temetőből eltávolíttatta a sírköveket. Úgy fogalmazott, hogy bűncselekmény helyszíneként kezelik a temetőt. Egyelőre nem világos, hogy a halottak közül hányan gyermekek. Mint mondta, vannak szóbeszédek arról, hogy felnőtteket is elhantoltak a temetőben.

Bobby Cameron, egy másik törzs vezetője közölte: arra számít, hogy további sírokat fognak találni a Kanada-szerte működött létesítmények területén.

„Ez emberiesség elleni bűncselekmény volt, az őslakosok elleni támadás”

– hangsúlyozta Cameron, hozzátéve, hogy nem hagynak fel erőfeszítéseikkel míg meg nem találják az összes sírt.

A kanadai Saskatchewan tartomány székhelyétől, Regina városától 140 kilométerre keletre található Marieval bentlakásos iskola 1899 és 1997 között működött. Irányítását a cowessess törzs vette át a katolikus egyháztól az 1980-as években. Az őslakosok június 2-án kezdték meg a talaj radarral történő átvizsgálását, miután május végén több mint 200 gyerek földi maradványait találták meg Kamloops kisvárosa mellett egy őslakosoknak létrehozott egykori bentlakásos iskola területén.

A 19. század végén 139 hasonló létesítmény nyílt a kanadai kormány megbízásából. Az észak-amerikai országban 1874-től kezdőden mintegy 150 ezer indián, mesztic és inuit gyereket szakítottak el családjuktól és kulturális közegükből, és zárattak kényszerrel bentlakásos iskolákba. Sokukat bántalmazták, illetve nemi erőszak áldozatai lettek. Legalább 3200-an hunytak el, többségük tuberkulózisban.

Számos kanadai őslakos közösség a több nemzedék életét meghatározó létesítményeket teszi felelőssé a jelenlegi társadalmi problémákért. Az ottawai vezetés 2008-ban kért bocsánatot a túlélőktől. Egy vizsgálóbizottság 2015-ben úgy foglalt állást, hogy kulturális népirtás áldozataivá váltak.

Trudeau kormányfő közleményében egy „mély tragédia részeként” értékelte a marievali sírok felfedezését. Ezek a tragédiák „szégyenletes módon emlékeztetnek a sorozatos rasszizmusra, a hátrányos megkülönböztetésre és igazságtalanságra, amellyel az őslakos népek a múltban és ma is szemben találják magukat ebben az országban” – írta a miniszterelnök, aki az őslakos népekkel való megbékélést kormánya egyik elsődleges politikájaként hirdette meg.

„Együtt kell felismernünk ezt az igazságot, levonni a tanulságokat a múltunkból és előre haladni a megbékélés közös útján. Jobb jövőt kell építenünk” 

– mondta Trudeau, aki mély részvétét fejezte ki az érintett közösségeknek. Korábban Ferenc pápa is fájdalmának adott hangot, és megbékélésre szólította fel a kanadai politikai és katolikus egyházi vezetőket a bentlakásos iskolák ügyében.

(Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)