Újabb Boeing hajtóműve esett szét, a lezuhanó darabok sérülést okoztak

A botrányos coloradói hajtóműhiba után egy Boeing 747-400 hajtóműve is meghibásodott felszállás után Hollandiában. 

2021. február 22., 14:01

Szerző:

Az Airportal arról számolt be, hogy az első balesetben a Denverből Honolulu felé tartó gép hajtóműve nem sokkal a felszállás után kigyulladt és szétesett. Ezután a gép visszafordult és sikeres kényszerleszállást hajtott végre a denveri repülőtéren. A fedélzeten összesen 241-en tartózkodtak, de senki sem sérült meg közülük. A meghibásodás okait még vizsgálják.

Szombaton pedig a Longtail Aviation társaság teherszállító Boeing 747-400-as gépének egyik hajtóművéből tört ki több darab a felszállás után, a leszakadó darabok pedig emberekre és autókra zuhantak. A maastrichti repülőtérről New Yorkba tartó gép szombat délután szállt fel, ezután zuhantak ki turbinalapát-darabok, illetve egyéb alkatrészek a hajtóműből. Ezek a reptértől néhány kilométerre lévő Meerssen település területén csapódtak be. A szokatlan balesetben egy nő és egy gyerek sérült meg könnyebben, míg a gép alkatrészei több autóban és háztetőben is kárt okoztak. Egy turbinalapát például egy autó tetőlemezébe állt bele.

Egy szemtanú arról számolt be, a felszállás után a gép hajtóművéből lángok csaptak fel, majd egy kisebb robbanás után füstölni kezdett a szerkezet. A baleset után a gép a Belgiumban lévő Liège repülőterén szállt le. A hatóságok az eset körülményeit és a gépet is elkezdték vizsgálni. Az 1991-ben forgalomba helyezett Boeing 747-est 2006-ban alakították át utasszállítóból áruszállítóvá. 

(Kiemelt kép: A speedbird5280 felhasználónevű Hayden Smith Instagram-oldalán közreadott kép a United Airlines amerikai légitársaság 328-as járatáról, egy Boeing 777-200-as utasszállító gépről, amelynek lángol a meghibásodott hajtóműve Denver felett, 2021. február 20-án. Fotó: MTI/EPA | Hayden Smith)