Újabb aggasztó előrejelzés a szupermutánsról

Ez vár Európára a járvány szempontjából.

2021. december 3., 18:36

Szerző:

„Az Európai Unió közegészségügyi ügynöksége csütörtökön közölte, hogy néhány hónapon belül az omikron variáns lehet a felelős az összes európai COVID-19 fertőzés több mint feléért ” – írja a Euronews.

A becslés súlyt adhat azoknak az előzetes információknak, amelyek szerint az omikron variáns nagyon magas, a delta variánsét meghaladó fertőzőképességgel rendelkezik, amelyet az omikron előtt a fő koronavírustörzsek közül a legfertőzőképesebbnek tartottak.

„Az ECDC által végzett matematikai modellezés alapján arra utaló jelek vannak, hogy az omikron okozhatja az összes SARS-CoV-2 fertőzés több mint felét az Európai Unióban a következő néhány hónapban”

– áll az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ közleményében.

Az omikron könnyebb átadhatóságára egyelőre nincs meggyőző bizonyíték, de az Egészségügyi Világszervezet COVID-19-ért felelős vezetője, Maria van Kerkhove szerdán azt nyilatkozta, hogy az ügynökség várhatóan napokon belül adatokat kap erről.

Csütörtökön Jean-Francois Delfraissy, a francia kormány legfőbb tudományos tanácsadója kijelentése szerint az omikron már január végére átveheti a delta helyét.

(Kiemelt kép:  illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást – derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.

Egy pénteken kiszivárgott felső feljegyzésben az amerikai légierő tábornoka, és a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) parancsnoka, Mike Minihan utasította az irányítása alatt dolgozó tiszteket, hogy készüljenek az USA és Kína közötti háború kitörésére. A parancsnok szerint a harc kirobbanása 2025-re várható, az amerikai és tajvani választásokat követő évben.

A Tennessee-állambeli Memphisben ismét halálos áldozattal járt egy fiatal, 29 éves fekete fiú egyszerű igazoltatásával induló rendőri eljárás. Azóta videót is publikáltak, amiből kiderül: a férfit brutálisan megverték a rendőrök három nappal azelőtt, hogy sérüléseibe belehalt.