Próbababák fejét kell levágniuk az afgán üzlettulajdonosoknak a tálibok miatt

Máskülönben Allah angyala nem áldja meg őket. 

2022. január 6., 18:35

Szerző:

A tálibok arra utasították a nyugat-afganisztáni üzlettulajdonosokat, hogy vágják le a próbababák fejét, mivel az emberi alakot ábrázoló figurák sértik az iszlám törvényeket – írja az ABC.

Mióta augusztusban visszatértek a hatalomba, a tálibok egyre szigorúbban értelmezik az iszlám törvényeket, és súlyosan korlátozzák a szabadságjogokat – különösen a nők és a lányok szabadságát. A közösségi médiában elterjedt egy videófelvétel, amelyen az látható, hogy férfiak bolti bábuk fejét fűrészelik le.

Bár a keményvonalas iszlamisták nem adtak ki hivatalos nemzeti politikát a próbababákról – vagy más kúszó korlátozásokról –, a különböző helyi hatóságok keményen fellépnek a szerintük erkölcstelen gyakorlatok ellen. 

„Ha csak a fejet takarják el, vagy az egész manökent elrejtik, Allah angyala nem fog belépni a boltjukba vagy a házukba, és nem fogja megáldani őket”

– mondta egy helyi boltos. 

(Kiemelt kép: Az afganisztáni lány labdarúgó-válogatott tagjai érkeznek a Pakisztáni Labdarúgó Szövetség (PFF) Lahorba 2021. szeptember 15-én, egy hónappal azután, hogy a keményvonalas tálibok ismét hatalomra kerültek, közölték a tisztviselők. Fotó: Arif ALI / AFP)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.