„Új európai tavaszt" hirdettek a bevándorlásellenesek Varsóban, de Orbánt meg sem említették

2019. január 9., 19:18

Szerző:

Varsó ban tárgyal Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, aki előbb Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszterrel, majd Jaroslaw Kaczynskivel, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnökével is találkozott. A találkozók apropója közelgő Európai Parlamenti választások, amelyeken – a legutóbbi, 2014-es választások óta végbement események hatására – az euroszkeptikus-bevándorlásellenes pártok politikusai jelentős növekedést, ha nem győzelmet várnak.

Salvini a Brudzinskivel közös sajtótájékoztatójukon „új európai tavaszról" beszélt, amelynek keretei között az utóbbi évek francia-német túlsúlya helyett Varsó és Róma egy „új európai egyensúly" kialakítására fog törekedni. Elképzelései szerint ez „a valódi európai értékek reneszánszát" hozza majd el, kevesebb pénzüggyel és bürokráciával, de több munkával, családüggyel, biztonsággal, régi értékekkel. Brudzinski megerősítette, hogy Salvini ismét elutasította a bevándorlók bármilyen módon történő befogadásának gondolatát. Ugyanakkor cáfolta, hogy ki akarnának lépni az Unióból, állítása szerint mindkét ország az EU-n belül képzeli el a jövőjét, csak éppen egy megreformáltban. Ő maga egy Unión belüli lengyel-olasz tengelyt szeretne.

Salvini és Kaczynskivel megbeszélésén a téma  hírek szerint egy új, euroszkeptikus pártszövetség létrehozása lesz. Ez a jelenlegi erőviszonyok mellett harmadik legnagyobb lenne az Európai Parlamentben, feltéve persze, ha minden reménybeli tag, például a Néppártban ülő Fidesz is csatlakozna. Természetesen egy ilyen szövetség létrejöttéhez a feleknek jelentős érdekellentéteket kéne félretenni: ilyen például Matteo Salvini híres Putyinbarásága, ami nehezen férhet össze a lengyelek zsigeri oroszellenességével.

 

Tegnap 21:17

Bűnösnek mondta ki csütörtökön egy brit bíróság a nigériai szenátus volt alelnökét és feleségét, akik a vád szerint megszervezték egy nigériai utcai árus Londonba csempészését azzal a céllal, hogy egy ottani kórházban kivetessék a férfi veséjét és azt súlyos vesebetegségben szenvedő lányuknak adományoztassák – közölet a brit Királyi Ügyészség (CPS).

Tegnap 19:55

Elfogtak Montenegróban egy dél-koreai férfit, akiről a rendőrség azt feltételezi, hogy a Terraform alapítója, a nemzetközileg körözött Do Kwon egykori „kriptokirály” lehet – jelentette a Vijesti.me podgoricai hírportál csütörtökön.

Tegnap 19:05

Oroszország destruktív lépésként értékeli a szlovák MiG 29-es vadászgépek átadását Ukrajnának, ami ellentmond az Európai Unió békés rendezést sürgető retorikájának – jelentette ki csütörtökön Alekszandr Gruskov orosz külügyminiszter-helyettes.

Tegnap 18:45

Az országoknak nem szabadna alávetniük szuverenitásukat az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) – jelentette ki csütörtökön Elon Musk, a Twitter elnök-vezérigazgatója, akinek szavait a WHO főigazgatója nyomban visszautasította a mikroblogportálon, nevének említése nélkül álhírterjesztéssel vádolva meg az amerikai multimilliárdost.