Úgy viszik a magánrepülőgépeket az oroszok, mintha nem lenne holnap

A részleges mozgósítás bejelentése óta ugrásszerűen megnőtt a kereslet a magánrepülőgépek iránt Oroszországban.

2022. szeptember 27., 12:25

Szerző:

Megnőtt a kereslet magánrepülőgépek helyei iránt Moszkvában, miután Vlagyimir Putyin elrendelte a részleges mozgósítást. A bejelentés után rengeteg orosz menekül az országból, és ezalól a gazdagabb réteg sem kivétel. A kedélyeket az is borzolja, hogy egyes információk szerint Oroszország hamarosan lezárhatja határait.

Az magángéppel menekülni vágyók elsősorban Örményországba, Törökországba és Azerbajdzsánba utaznak, amelyek vízummentesen engedik be az oroszokat. Egy helyért nagyjából 9 és 12 millió forintnak megfelelő összeget fizetnek. Egy nyolcszemélyes repülőgép bérleti díja 37 és 64 millió forint között mozog, ami a normál viteldíj többszöröse – írta a Guardian.

Jevgenyij Bikov, a Your Charter nevű, repülőgépeket közvetítő cég igazgatója arról számolt be, hogy ezelőtt naponta 50 kérést kaptak, most ez a szám 5000 körül van. Bikov elmondta, hogy cége jelenleg nagyobb kereskedelmi repülőgépek bérlésébe kezdett, hogy megpróbálja kielégíteni a keresletet és csökkenteni az árakat. Hozzátette, hogy a legolcsóbb hely egy bérelt kereskedelmi repülőgépen Jerevánba körülbelül 200 000 rubel (másfél millió forint).

A FlightWay, amely magánrepülőgépes járatokat kínál, azt mondta, hogy az Örményországba, Törökországba, Kazahsztánba és Dubajba irányuló egyirányú járatokra vonatkozó kérések növekedését tapasztalja. „A kereslet 50 -szereséra nőtt” – mondta Eduard Szimonov, a cég vezetője. Elmondta, hogy a bérelhető repülőgépek elérhetősége erősen korlátozott volt, miután az EU és az Egyesült Királyság nem sokkal a konfliktus kezdete után szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek megtiltották a repülőgépek bérbeadását vagy biztosítását oroszországi használatra.

„Az összes európai magánrepülőgépes cég elhagyta a piacot. Most pedig nagyobb a kereslet, mint a kínálat, és az árak a hat hónappal ezelőttihez képest az egekbe szöktek”

– mondta Szimonov.

Cégek is bérelnek gépeket

Nemcsak a nagyon gazdagok keresik a magánrepülőket, egyes cégek a férfi alkalmazottaik elszállítására bérelnek gépeket. A Kommerszant című orosz üzleti lap szerint az egyik moszkvai videojáték-tervező cég egy egész repülőgépet bérelt, hogy az alkalmazottakat kivigye az országból.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PIERRE ALBOUY / AFP)