Ugrásra készen állnak Kína vadászgépei

Négy amerikai hadihajó, köztük a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó, pedig a szigettől keletre fekvő vizeken tartózkodik.

2022. augusztus 2., 16:35

Szerző:

Óriási a feszültség  Nancy Pelosi amerikai házelnök látogatása miatt, aki várhatóan ma érkezik a fővárosba, Tajpejbe. A kommunista Kína fokozta a katonai tevékenységét Tajvan körül, és amerikai hadihajók is vannak a térségben, írja az iNews alapján a Hellomagyar.hu.

Kína többször figyelmeztetett arra, hogy Pelosi ne menjen Tajvanra, amelyet Peking sajátjának vall, következményekre figyelmeztetett, és kijelentette, hogy a hadserege „soha nem fog tétlenül ülni”, ha a házelnök folytatja a látogatást. Kedd reggel több kínai repülőgép és hadihajó megközelítette a Tajvani-szorost elválasztó középvonalat, ami nagyon provokatív mozgást jelent, hiszen lépésükkel megszegik a nem hivatalos határvonalat.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerint Peking ürügyként használhatja a látogatást arra, hogy provokatív megtorló lépéseket tegyen, beleértve olyan katonai lépéseket, mint például rakéták kilövése a Tajvani-szorosban vagy Tajvan környékén, vagy berepülések a sziget légterébe, illetve nagyszabású haditengerészeti gyakorlatok végrehajtása a szorosban. A tajvani védelmi minisztérium kedd reggeltől csütörtök délig „megerősítette” a harckészültségi szintet – jelentette a sziget hivatalos központi hírügynöksége.

Négy amerikai hadihajó, köztük a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó, „rutinszerű” bevetésen tartózkodik a szigettől keletre fekvő vizeken. A hadihajó áthaladt a Dél-kínai-tengeren, és jelenleg a Fülöp-szigeteki tengeren tartózkodik – erősítette meg a Reutersnek kedden az amerikai haditengerészet egyik tisztviselője.

A Reagan egy irányított rakétás cirkálóval, a USS Antietammal és egy rombolóval, a USS Higginsszel együtt tevékenykedik. Egy megnevezett forrás szerint az USS Tripoli kétéltű támadóhajó is a térségben tartózkodik a májusban megkezdett, a térségbe irányuló bevetés részeként – írja  lap.

(Kiemelt kép: Katonák integetnek a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) haditengerészetének flottájának a dél-kínai Guangdong tartomány Zhanjiang városának katonai kikötőjében, 2022. január 15-én. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) haditengerészetének 40. flottája szombaton elindult Zhanjiang városának egyik katonai kikötőjéből, hogy kísérőfeladatot hajtson végre az Ádeni-öbölben és a Szomália előtti vizeken. Fotó: Jiang Xiaowei/Xinhua/AFP)

2024. július 25., 09:35

 Először jelent meg a nyilvánosság előtt Joe Biden amerikai elnök, ahol elmondta, miért is lépett vissza az elnökjelöltségtől.