06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Tüzérségi támadást tervez Mekelle városa ellen az etióp hadsereg

Az etióp hadsereg arra készül, hogy harckocsikkal körbevegye Mekelle városát, az északi Tigré tartomány székhelyét, és arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a katonák tüzérségi támadást is indíthatnak a város ellen - jelentette vasárnap az etióp állami média.

2020. november 22., 13:26

Szerző:

November 4-én robbantak ki harcok a térségben, miután Abij Ahmed miniszterelnök azzal vádolta meg a Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF), hogy a fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, és katonai felszerelést zsákmányoltak. Az etióp haderő ezután indított offenzívát a Tigré tartományt uraló TPLF ellen.

Az etióp kormány szombaton azt közölte, hogy a hadsereg ellenőrzése alá vonta Adigrat várost, Mekellétől 116 kilométerre északra.

A TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael azt közölte vasárnap, hogy erői szilárdan tartják magukat a tartomány déli frontján. A lázadók szóvivője elmondta, hogy utakat és hidakat rongáltak meg, és út menti aknákat helyeztek el a déli területen.

Az utóbbi két hétben több száz ember vesztette életét az összecsapásokban Etiópiában, tízezrek váltak földönfutóvá és menekültek át a szomszédos Szudánba. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak.

(MTI)