Folyamatosan abuzálják a turisták a Colosseumot

Egy hónapon belül ez volt a harmadik eset.

2023. július 23., 12:20

Szerző:

Egy hónapon belül már a harmadik személy vésett a világ örökség részéhez tartozó ókori amfiteátrum, a Colosseum falába személyes üzenetet. Az olasz kormány növelné az ehhez hasonló bűncselekmények miatt kiszabható pénzbírság összegét – írja az index.hu.

Nagy sajtóvisszhangot kapott, amikor egy Bristolban élő, bolgár származású 27 éves férfi június végén barátnője és saját nevét karistolta bele a Rómában található ókori Colosseum falába.

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter, aki ez után felháborodott üzenetben ítélte el a rongálást, újra kikelt a „civilizálatlan és abszurd” viselkedés ellen, és köszönetet mondott a rendőrség gyors fellépéséért. Mint hozzátette: ha az ügy bíróság elé kerül, a tárca lesz a felperes. Reményét fejezte ki, hogy az igazságszolgáltatás szigorúan alkalmazni fogja a törvényt.

Korábban előfordult már hasonló rongálás a Colosseumnál, ami súlyos pénzbüntetést vont maga után.

Az 1981-ben átadott amfiteátrum ugyanis nemcsak egy történelmi emlék, hanem Róma történelmi központjának részeként 1980 óta a világörökség része is, így a rongálása bűncselekménynek számít, így azért akár kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetésre és 15 ezer euró, körülbelül 5,6 millió forint büntetésre is számíthat az, aki megrongálja.

(Kiemelt képünk: illusztráció. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).