Trump: egy nap alatt megállítom az orosz-ukrán háborút

A volt amerikai elnök az újraválasztásásáért kampányol, egy hazai biztonságpolitikai szakértő szerint tipikus kampánynyilatkozat hangzott el Donald Trump szájából.

2023. május 20., 08:51

Szerző:

Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki jelenleg is azért kampányol, hogy újra jelöltesse magát, a napokban azt mondta: ha ismét ő vezetné Amerikát, akkor 24 óra alatt leállítaná az Ukrajnában zajló háborút – írta a 24.hu

A hírportál megkérdezte Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) biztonságpolitikai szakértőjét, hogy mit gondol Trump kijelentéséről, az egyetemi docens szerint: 

„Ezt a háborút senki nem tudja megállítani 24 óra alatt, még maga az orosz elnök sem.”

Tehát még ha Vlagyimir Putyin mondaná is azt, hogy álljanak le, akkor is, amíg végigmegy a parancsnoki láncon az utasítás, és amíg eljut a frontvonalig, ott minden egyes lövész katonáig a parancs, az is hosszabb időbe telik. Láttuk ezt a második világháborúban is – mondta a biztonságpolitikai szakértő. Néhány japán katona tényleg évtizedekig, ketten majdnem harminc évig háborúztak még a fegyverletétel után is, de még a németeknél is előfordult, hogy a győzelem napja, azaz 1945. május 8-9. után is napokig harcolt néhány elszigetelt egység, kisebb-nagyobb alakulat Európa több részén.

Kaiser Ferenc szerint a mostani háború leállításához ráadásul az szükséges, hogy komoly, érdemi tárgyalások induljanak meg a felek között, amire rövid távon nincs sok esély, ez a kijelentés tipikus kampánynyilatkozat volt. Az újraválasztását próbálja előkészíteni a volt amerikai elnök, aki ellenzékben persze bármit mondhat.

(Fotó: ALON SKUY / AFP)