Tragédiák történnek a hőhullám miatt Európa szerte

Az egész Balkánon vörös riasztás van érvényben.

2021. augusztus 1., 20:54

Szerző:

Nemcsak Magyarországon, hanem Európa nagy részén tombol a kánikula. A hőség nem csak idős szív és érrendszeri betegek között szedi áldozatait. Boszniában egy négyéves kislány holttestére bukkantak egy zárt autóban. Halálát feltehetőleg a hőség okozta. Horvát újságok arról számoltak be, hogy Porecben a helyi hatóságok letartóztattak egy német házaspárt, mert veszélyeztették gyermeküket és háziállatukat. Két gyermeküket és kutyájukat a hőségben szintén zárt autóban hagyták. 

Egy boszniai internetes napilap, a Nezavisne Novine szerint egy családi ház udvarán állt az autó, melyben holtan találták a négyéves kislányt. Arról jelenleg nincsennek információk, hogy miként került a zárt autóba a kislány.  A horvát rendőrök nem késlekedtek a letartóztatással. A két gyermeket és a kutyát legalább egy órára hagyták a tűző napon. A gyerekeket kórházba kellett szállítani. Rosszul lettek a hőségben. A szülők ellen a gyermekek veszélyeztetése és állatkínzás miatt indítanak eljárást Horvátországban.

 A Balkánon jelenleg, akár 40 fokot is meghaladó hőség uralkodik. A félsziget országaiban vörös riasztás van érvényben.
  

(Kiemelt képünk illusztráció: Zacskós vízzel hűsíti magát egy nő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren 2021. június 24-én. A hőség miatt tasakos vizet osztanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a főbb budapesti csomópontokon. Fotó: Soós Lajos/ MTI)