Tragédia az Égei-tengeren

Több menekült életét vesztette. 

2021. december 25., 07:36

Szerző:

Több menekült életét vesztette, illetve eltűnt két hajószerencsétlenségben az Égei-tengeren - közölték a görög hatóságok péntek este.

Egy menekülteket szállító bárka csütörtök este szenvedett balesetet Krétától északnyugatra, Antiküthéra szigete mellett. Legalább 11 menedékkérő fulladt vízbe; 90-en azonban el tudtak érni egy zátonyt, köztük 27 fiatal. Őket péntek délelőtt kisebb csoportokban biztonságba helyezte a görög parti őrség.

A görög közszolgálati televízió péntek este számolt be egy másik szerencsétlenségről Párosz szigete mellett. Egy bárka 82 menedékkérővel a fedélzetén süllyedt el. A parti őrség 57 embert mentett ki, ketten azonban meghaltak. A nap folyamán egyébként a görög rendőrség 92 illegális bevándorlót fogott el a Peloponnészoszi-félsziget déli részén. Vitorlás hajójuk Gütheio kikötővárosa mellett futott zátonyra. Három feltételezett embercsempészt őrizetbe vettek.

A Földközi-tenger keleti medencéjén keresztül vezető migrációs útvonalon a görög parti őrség becslései szerint az utóbbi hónapokban nagyjából 11 ezer illegális bevándorló jutott át Olaszországba. A menedékkérők azért vállalkoznak a hosszabb tengeri útra Krétát északról vagy délről megkerülve, hogy ne kerüljenek a görög égei-tengeri szigeteken létrehozott menekülttáborokba. A rendszerint rozoga állapotú bárkák azonban gyakran szenvednek balesetet ezen a hosszabb útvonalon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Dimény András/168.hu)

 

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

2023. január 31., 15:30

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.