Tovább szedi áldozatait a pancsolt szesz

A hét eleje óta legalább 81-en haltak bele pancsolt szesz fogyasztásába, az áldozatok száma tovább nőhet, számolt be a kelet-indiai Bihar államban történt tragédia fejleményeiről az All India Radio állami rádióállomás szombaton.

 

2022. december 17., 13:41

Szerző:

A pancsolt szesz fogyasztása okozta halálozásról először kedden adtak hírt, a hét közepén pedig 31-nél tartott a halálos áldozatok száma. Azóta ez a szám többszörösére növekedett. Jelenleg 30 embert ápolnak kórházban az állam különböző körzeteiben, közülünk 12-en súlyos állapotban vannak. A rádió beszámolt arról, hogy eddig 25-en vakultak meg a pancsolt szesz fogyasztása miatt.

Rajes Mína, a Bihar állambeli Szaran körzet bírója elmondta, hogy az ügyben eddig 213 embert vettek őrizetbe, sőt két rendőrtisztet is felmentettek munkájuk alól, az egyiküket vezetői pozíciójából. Az államban 2016 óta tilos az alkohol fogyasztása és az kereskedelme, miután nőaktivista csoportok rámutattak, hogy az így is szegénységben élő munkások csekély jövedelmük nagy részét alkoholra költik. A tilalom miatt azonban sokan halnak bele a helytelenül és illegálisan előállított és fogyasztott alkoholba.

India szövetségi emberi jogi bizottsága felhívást intézett a Bihar állam kormányzata felé a héten kirobbant tragédia miatt, kiemelve, hogy 2016 áprilisa óta nem sikerült hatékonyan bevezetnie az alkoholfogyasztásra és -kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ez pedig súlyos emberveszteséghez vezetett.

(Fotó: Prakash SINGH / AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.