Tovább szedi áldozatait a pancsolt szesz

A hét eleje óta legalább 81-en haltak bele pancsolt szesz fogyasztásába, az áldozatok száma tovább nőhet, számolt be a kelet-indiai Bihar államban történt tragédia fejleményeiről az All India Radio állami rádióállomás szombaton.

 

2022. december 17., 13:41

Szerző:

A pancsolt szesz fogyasztása okozta halálozásról először kedden adtak hírt, a hét közepén pedig 31-nél tartott a halálos áldozatok száma. Azóta ez a szám többszörösére növekedett. Jelenleg 30 embert ápolnak kórházban az állam különböző körzeteiben, közülünk 12-en súlyos állapotban vannak. A rádió beszámolt arról, hogy eddig 25-en vakultak meg a pancsolt szesz fogyasztása miatt.

Rajes Mína, a Bihar állambeli Szaran körzet bírója elmondta, hogy az ügyben eddig 213 embert vettek őrizetbe, sőt két rendőrtisztet is felmentettek munkájuk alól, az egyiküket vezetői pozíciójából. Az államban 2016 óta tilos az alkohol fogyasztása és az kereskedelme, miután nőaktivista csoportok rámutattak, hogy az így is szegénységben élő munkások csekély jövedelmük nagy részét alkoholra költik. A tilalom miatt azonban sokan halnak bele a helytelenül és illegálisan előállított és fogyasztott alkoholba.

India szövetségi emberi jogi bizottsága felhívást intézett a Bihar állam kormányzata felé a héten kirobbant tragédia miatt, kiemelve, hogy 2016 áprilisa óta nem sikerült hatékonyan bevezetnie az alkoholfogyasztásra és -kereskedelemre vonatkozó szabályokat, ez pedig súlyos emberveszteséghez vezetett.

(Fotó: Prakash SINGH / AFP)

20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.