Tony Blair elárulta, szerinte ki a Nyugat legnagyobb ellenfele

Ditchley-ben tartott előadásában a volt brit miniszterelnök figyelmezetett, a nyugati jólét azon formájának, amit az elmúlt évtizedekben megszoktunk, vége van. Az USA-nak és szövetségeseinek pedig egyszerre kell konfrontálódnia és beszélnie is Kínával.

2022. július 16., 20:09

Szerző:

Ditchley-ben tartott nagy előadást a világ állapotáról Tony Blair volt munkáspárti brit miniszterelnök. A Guardian rövid összefoglalója szerint Blair arra figyelmeztetett, nem Oroszország, hanem Kína bizonyult a nyugati államok legnagyobb vetélytársának.

Míg ugyanis a most kialakuló inflációs válság Blair értelmezésében azt jelenti, a nyugati jólét abban a formában lassan megszűnik létezni, ahogyan az 1960-as évek óta megszoktuk, Kína továbbra is stabilan áll a lábán gazdaságilag.

Ezért a vele szembeni stratégia nem épülhet másra, mint egyszerre konfrontálódni és tárgyalni Kína vezetésével  – emelte ki Blair.

A volt miniszterelnök elítélte a brexitet ellenző belpolitikai erőket is Nagy-Britanniában és feltette a kérdést: „Hogyan jutottunk abba a helyzetbe, hogy Nigel Farage és Jeremy Corbyn akár egy rövidke de sorsdöntő ideig is képesek voltak alakítani politikánkat? Hogyan került Amerika abba a politikai helyzetbe, ahol az, hogy be vagy-e oltva, vagy nem, a politikai hovatartozásodon múlik?”

Tony Blair ehhez hozzátette, Putyin hosszú és véres háborúra számíthat Ukrajnában, ez pedig remélhetőleg elveszi a kedvét a kínai állami vezetésnek, hogy hozzá hasonló terveket kíséreljen meg végrehajtani Tajvan szigetével szemben. Szerinte óriási lehetőség az, hogy „a fejlődő országok a nyugatiakkal kívánnak üzletelni, nem Kínával”.

(Kiemelt kép: Tony Blair. Fotó: Tolga Akmen / AFP)