Tömegsírokat ásnak a földrengés áldozatainak

Tömegsírokat ásnak Szíria északi részén a lakók a török-szíriai határtérséget sújtó földrengések sok halálos áldozata miatt – közölték hétfőn szemtanúk. A közösségi médiában erről videófelvételek jelentek meg.

2023. február 6., 18:31

Szerző:

A 2011 óta polgárháború dúlta országban egész házsorok dőltek össze a rengésben, mert a bombázásokban a házak alapja már korábban megsérült. Legfrissebb adatok szerint csak Szíriában a halottak száma legkevesebb 783, és 2200-nál is több a sérült. 

Ahmed Damiríje, a szíriai egészségügyi miniszter helyettese a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányerők ellenőrizte térségekben a halálos áldozatok száma 403, és több mint 1200 sérültről tudnak. Ráed asz-Szaleh, az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet vezetője szerint ezekben a térségekben 380 halottról lehet tudni, és a sérültek száma meghaladja a ezret. Hozzátette, hogy százak rekedhettek a törmelékek alatt. 

Több erős földrengés rázta meg hétfőre virradóan Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Törökországban a helyi katasztrófavédelem (AFAD) legfrissebb összesítése szerint legalább 1121 halálos áldozatuk és 7634 sérültjük van a hajnali földrengéseknek.

(Kiemelt képünk: Ezen a légi felvételen a földrengés után összedőlt épületek romjai között áldozatok és túlélők után kutatnak a lakosok egy földrengést követően Besznia faluban, Harim település közelében, Szíria lázadók által ellenőrzött északnyugati Idlíb tartományában, a török határon, 2022. február 6-án. A jelentések szerint több százan haltak meg Észak-Szíriában a Törökországból kiinduló, 7,8-as erősségű földrengés után, amelyet a szomszédos országokban is érezni lehetett. Fotó: Omar HAJ KADOUR/AFP)