Többtucatnyian lettek koronavírusosak Putyin közvetlen környezetében

Az államfő is home office-ból elnökösködik tovább.

2021. szeptember 16., 13:31

Szerző:

Többtucatnyian kapták el a koronavírus-fertőzést Vlagyimir Putyin környezetében – ezt maga az orosz elnök jelentette be, amikor videokapcsolaton keresztül felszólalt a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) dusanbei csúcstalálkozóján. „Sajnos az utolsó pillanatban kénytelen voltam lemondani a dusanbei látogatásomat. Ez azzal áll összefüggésben, hogy a legközelebbi környezetemben koronavírusos megbetegedéseket mutattak ki. Nem egy és nem két, hanem több tucat emberről van szó” – mondta. A Kreml tájékoztatása szerint az elnök egészséges, és az antitestszintje is magas, de a biztonság kedvéért önizolációban marad.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön azt mondta, Putyin alsó hangon egy hétig karanténba vonul. Közölte, hogy a megbetegedettek többsége az államfő biztonsági szolgálatában szolgál, de súlyos esetről nem tud. Azt hangoztatta, hogy a fertőzéses esetek nem kérdőjelezik meg a Szputnyik V hatékonyságát.

Hozzátette: az elnök elektronikusan regisztráltatta magát a küszöbönálló választásokra, és biztosan voksolni fog. Oroszországban pénteken háromnapos szavazás kezdődik, amely meghatározza majd a szövetségi parlament alsóházának új összetételét, emellett megválasztják 12 régió vezetőjét és 39 törvényhozásának képviselőit. Putyin március 23-án, majd április 14-én kapta meg az oltás két dózisát – mint kiderült, a Szputnyik-V-vel oltották. Az orosz elnökhöz egyébként nem egyszerű bejutni, mindenki aki találkozót kér tőle, egy hétig előzetes karanténba kell vonulnia.

(Kiemelt kép: MTI / AP / Szputnyik / Alekszej Druzsinyin)