Többségbe kerülnek az arabok Izraelben

Az arabok többségbe kerültek Izraelben és palesztinok lakta részek (Ciszjordániában és a Gázai övezet) együttes területén idén először – jelentette a katonai rádió kedden.

2022. augusztus 30., 14:42

Szerző:

A rádiónak nyilatkozó Arnon Szofer professzor szerint Izraelben, és az 1967-ben elfoglalt területeken együtt jelenleg mindössze 46-47 százalékban élnek zsidók, noha a hivatalosan nem zsidónak tekintett (általában apai ágon zsidó származású), de nem arab nemzetiségű izraeli állampolgárokkal együtt jelenleg 49,84 százalékban lakják nem arab izraeliek a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti területet.

Szofernek a Haarec című újságban ezen a héten közzé tett írása szerint Izraelben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben együtt 2022-ben mintegy 7 millió 454 ezer zsidó él, miközben 7 millió 503 ezret számlál a már többségbe került arab lakosság.

Az arabok közül 2 millió 256 ezren a Gázai övezetben, 3 millió 244 ezren Ciszjordániában, és 2 millió 3 ezren az 1948-as tűzszüneti vonalakon belüli Izraelben élnek.

Izrael 1967 előtti területén mintegy 400 ezren vannak a se nem arab, se nem zsidónak tekintett lakosok, és újabb 400 ezren egyéb csoportok, vendégmunkások a Távol-Keletről, munkavállalási engedély nélkül Izraelben dolgozó európaiak, afrikai menekültek.

Az utóbbi években az ultraortodoxok egyre növekvő aránya miatt a zsidó nők átlagosan több gyereket szülnek, az arabok mégis többségbe kerültek, mert társadalmuk nagyobb arányban fiatal. Míg a zsidóknál ezer lakosra több mint 5 halálozás jutott, a palesztinoknál kevesebb idős él, és ezért ezer főből kevesebb, mint három vesztette életét.

Ez a térség a professzor szerint már ma, mintegy 15 millió lakosával a nyugati világ legtúlnépesedett területe lett, de 2065-re 31 millióan élnek majd ott a jelenlegi számítások szerint.

Az arabok és a zsidók aránya azért az egyik legfontosabb kérdése az izraeli politikának, mert ha nem jön létre a kétállami megoldással az önálló Palesztina az 1967-ben elfoglalt területen élő arab lakosság számára, hanem helyette egy közös állam alakul ki ezen a területen, akkor a demokratikus állami felépítés megőrzésével ez az ország elveszíthetné zsidó jellegét.

(Kiemelt kép: A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet zászlóját lengetik palesztinok a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél, a böjti hónap, a ramadán második péntekjén 2022. április 15-én. MTI/AP/Mahmud Illean)

18:31

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

17:21

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

16:59

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.

15:27

Az Oroszországból érkező beutazások megugrása miatt Finnország pénteken nulla órától lezárja határait az európai Schengen-övezetre érvényes vízummal rendelkező orosz állampolgárok előtt – jelentette be a helsinki kormány.