Többen meghaltak egy börtönlázadásban

Legkevesebb tizenhárom rabot megöltek, kettőt megsebesítettek egy ecuadori börtönben helyi idő szerint hétfőn, a fogvatartottak között kitört verekedésben.

2022. július 19., 09:05

Szerző:

 A hatóságok azt közölték, hogy a rendet helyreállították.
   

 Az ecuadori főváros, Santo Domingo börtönéből már május elején is erőszakcselekményt jelentettek, akkor negyvennégy rabot öltek meg.
 

A latin-amerikai országban nem először fordulnak elő hasonló összecsapások rivális bandák bebörtönzött tagjai között, gyakran a bűnszervezetek azon törekvései miatt, hogy megszerezzék az ellenőrzést egyes börtönökön belül. A büntetés-végrehajtási intézményekben kitört lázadások miatt sokan bírálják a hatóságokat, azt vetik a szemükre, hogy képtelenek rendet tartani a foglyok között.

(Kiemelt kép: Cuenca, 2022. április 4. Rendőrök a Turi nevű fegyintézet tetőjén, miután lázadás tört ki rivális bandatagok között az Ecuador déli részén található Cuencában 2022. április 3-án. 2021-ben több mint kétszáz ember életét követelték zavargások Ecuador túlzsúfolt büntetésvégrehajtási intézeteiben. Az erőszakhullámra válaszul Guillermo Lasso ecuadori elnök novemberben a börtönlázadások lecsillapításáról szóló intézkedési tervet jelentett be, amelynek keretében a szövetségi rendőrség és a hadsereg vette át az ellenőrzést a fegyintézetek felett. Fotó: MTI/EPA/EFE/Robert Puglla)