Több tucatnyian meghaltak Brazíliában az esőzések okozta árvizekben és földcsuszamlásokban

Legalább 36-an meghaltak Brazília dél-keleti, tengerparti vidékén a heves esőzések okozta áradásokban és földcsuszamlásokban – közölték Sao Paulo állam hatóságai helyi idő szerint vasárnap.

2023. február 20., 06:56

Szerző:

A mentőcsapatok további áldozatok után kutatnak, megtisztítják az elöntött utakat, melyek számos turistát zártak el a világtól. A látogatók a brazil karneválokra érkeztek az országba. Az előrejelzések szerint az esőzés folytatódik Sao Paulo állam tengerparti részén, ami megnehezíti a polgári védelem és a tűzoltóság mentőalakulatainak munkáját, valamint azzal fenyeget, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.


Sao Paulo állam hat városában rendkívüli állapotot hirdetettek, miután szakértők szerint példátlan, extrém időjárási helyzetben van a régió. A szövetségi kormány több minisztériumát kérte fel, hogy segítse az áldozatokat, állítsa helyre az infrastruktúrát és kezdje el a helyreállítást.
Hétfőn Tarcisio Freitas, Sao Paulo kormányzója szövetségi tisztségviselőkkel találkozik, hogy összehangolják a katasztrófa miatti intézkedéseket - írta közleményében az állam.


Latin-Amerika legnagyobb, a brazil Santos városában lévő kikötőjének működése az óránkénti 55 kilométert meghaladó sebességű széllökések és az egyméteresnél magasabb hullámok miatt vasárnap leállt – írták a helyi hírügynökségek.


Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, aki az északkeleti Bahia államban vett részt a karneválon, hétfőn meglátogatja a katasztrófa által leginkább sújtott területeket.

(Kiemelt képünk illusztráció: Mentőegységek dolgoznak egy földcsuszamlás helyszínén, a Pernambuco brazil állambeli Jaboatao dos Guararapesben 2022. május 30-án. MTI/EPA/EFE/Genival Paparazzi)