Több tucat kínai repülőgép hatolt be Tajvan délkeleti légvédelmi övezetébe

Behatolt Tajvan délkeleti légvédelmi övezetébe 39 kínai repülőgép, közölte a tajpeji védelmi minisztérium csütörtökön, hozzátéve, hogy válaszul tajvani repülőgépek szálltak fel, hogy figyelmeztessék a pekingi felet a légtérsértésre.

2022. december 22., 07:28

Szerző:

Tajvani részről 21 vadászgép és négy H-6 bombázó, továbbá korai figyelmeztető, tengeralattjáró-elhárító és légi utántöltő repülőgépek emelkedtek a levegőbe. A tajpeji jelentés szerint három kínai hadihajót is láttak a sziget közelében. 

Kína és Tajvan 1949-es szakítása óta Peking saját szakadár területének tekinti a szigetet, amelyet szeretne újraegyesíteni - ha szükséges, akár katonai erővel - a kínai szárazfölddel. Oroszország ukrajnai beavatkozása olyan aggodalmakat gerjesztett, hogy Peking is erőszakhoz folyamodhat Tajvannal szemben.

(Kiemelt képünk illusztráció : a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) vadászgépei gyakorlatoznak a Tajvani-szoros környéként, 2022. augusztus 7-én. Fotó: Gong Yulong / XINHUA / AFP)

21:06

A „barátságtalan államokhoz” kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

17:53

Januárban 53 éves mélypontra süllyedt Amerikában a munkanélküliségi ráta. A szabadidős- és vendéglátóipar 128 000 új munkahelyet teremtett, és ezzel az összes ágazat élére állt. Jelentősen bővült még a szakmai és üzleti szolgáltatások (82 000), a kormányzati szektor (74 000) és az egészségügy (58 000).