Több tucat bírót menesztettek korrupcióra hivatkozva

Ötvenhét bírót menesztett Kaisz Szaíd tunéziai elnök állítólagos korrupcióra és a terrorizmussal kapcsolatos perekben az igazságszolgáltatás akadályozására hivatkozva – közölte csütörtökön a TAP tunéziai hírügynökség.

2022. június 3., 06:28

Szerző:

Az egyébként alkotmányjogászból lett elnök szerdán este hozta erről szóló, azonnal hatályba lépő rendeletét, mellékelve a tisztségükből felmentett bírák névsorát.

Szaíd pénzügyi és erkölcsi korrupcióval vádolta az érintetteket, valamint azzal, hogy szabálytalanságokat követtek el a terrorizmussal kapcsolatos perekben.

A kormány ülésén Szaíd egyebek között kijelentette, hogy „nem tudja megtisztítani az országot a korrupciótól az igazságszolgáltatás teljes megtisztítása nélkül”.

A Tunéziai Bírók Szövetsége „mészárlásnak” nevezte a történteket és felszólította a tagjait, hogy ellenezzék a döntést. Az érdekképviseleti szerv szerint az elnök úgy akarja kiterjeszteni befolyását az igazságszolgáltatás felett, hogy a megüresedett helyeket saját híveivel tölti fel.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő kijelentette, hogy a mostani tisztogatás „azon riasztó lépések sorába illeszkedik, amelyek aláásták Tunézia független demokratikus intézményeit”. Mint mondta, amerikai tisztségviselők tunéziai partnereikkel megvitatták a fékek és egyensúlyok rendszerének fontosságát a demokratikus berendezkedésben. „Sürgetjük a tunéziai kormányt, hogy átfogó és átlátható reformfolyamatot kövessen a civiltársadalom és a különböző politikai erők bevonásával a reformtörekvések legitimitásának erősítésére” – tette hozzá Price.

Szaíd februárban feloszlatta a bírói függetlenség felett őrködő legfelsőbb igazságszolgáltatási tanácsot, amelyet ideiglenes testülettel váltott fel. Március végén, nyolc hónappal a működése felfüggesztése után feloszlatta a parlamentet, április végén pedig átvette az ország választási bizottságának irányítását is, s bejelentette, hogy alkotmányozó bizottságot hoz létre Tunézia új alaptörvényének megalkotására.

(Kiemelt kép: Kaisz Szaíd. Fotó: Tunisian Presidency / Handout / Anadolu Agency via AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.