Több, mint hetven év után ismét király tart karácsonyi beszédet az Egyesült Királyságban

A BBC és a Sky News is közvetíti majd III. Károly ünnepi beszédét, mely helyi idő szerint december 25-én három órakor kerül adásba. 71 év után először szól király a britekhez karácsonykor.

2022. december 25., 14:25

Szerző:

A beszéd témáját nem erősítették meg, de várhatóan a király tiszteleg majd a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő előtt. Azzal kapcsolatban is vannak várakozások, hogy utalni fog Harry hercegre és Meghan Markle-re, akiknek a Netflixen nemrég jelent meg egy hatrészes, nagy port kavaró dokumentumsorozata – írja a 24.hu

A nemrég elhunyt II. Erzsébet 2020-as beszédét több, mint 8 millióan nézték, és a nap legnézettebb műsorának kiáltották ki – 2021-ben pedig még ezt a nézettséget is felülmúlta, akkor több, mint 9 millióan nézték.  

A királynő rendszeresen a Buckingham-palotából szólt népéhez, de III. Károly idén úgy döntött, hogy a windsori Szent György kápolnából jelentkezik majd.

(Kiemelt képünk: Károly walesi herceg, brit trónörökös távozik a British Broadcasting Corporation (BBC) brit közszolgálati műsorszolgáltató londoni székházából 2022. április 28-án. Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Tegnap 17:44

A finn, a norvég, a dán és az izlandi szakszervezetek is távoznak a Nemzetközi Újságíró Szövetségből. Szerintük a szervezet antidemokratikusan működik, pénzügyeit etikátlanul kezeli, és kifogásolták, hogy a szövetség nem zárta ki az Orosz Újságíró Szövetség azon alkalmazottait, akik az oroszok által megszállt ukrajnai területeken kezdtek el dolgozni.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke hétfőn egy újságíró kérdésére válaszolva azt mondta, hogy nem küld F-16-os vadászgépeket Ukrajnába. Nagy-Britannia és Németország vezetője is kizárta, hogy repülőket küldene a háború sújtotta országba. Franciaország és Lengyelország ugyanakkor nem zárkóznak el a lehetőségtől, de semmiképpen sem kerülnék meg a NATO-t a kérdésben.