Több mint 500 ezren haltak meg a koronavírus miatt Brazíliában

Már több mint 500 ezren haltak meg Brazíliában koronavírus-fertőzöttségben, de a szakértők szerint még hátra van a mélypont. Sokan az elnököt okolják a helyzet miatt.

2021. június 20., 15:30

Szerző:

Az elmúlt 24 óra alatt átlépte a félmilliót a járvány halottainak száma Brazíliában, ezzel ők lettek a második legtöbb halottal rendelkező ország a világon. (Ugyanakkor lakosságarányosan még mindig Magyarország a második és Brazília "csak" a hetedik.) A szakértők szerint a helyzet csak súlyosbodni fog, mert alacsony a beoltottság és közeledik a brazil tél, aminek időjárása kedvez a vírus terjedésének.

A koronavírus úgy pusztít a brazil lakosság körében, hogy közben a brazil elnök, Jair Bolsonaro nem hajlandó még olyan alapvető járványügyi intézkedéseket sem bevezetni, mint a fizikai távolságtartás. A brazil kongresszus jelenleg vizsgálatot folytat az elnök járványkezelése ellen.

Dr. Natalia Pasternak Taschner, a Tudományos Kérdések Intézetének (Question of Science Institute) mikrobiológusa kevés esélyt lát a halálozási görbe ellaposodására. 

„A brazil emberek elfáradtak és hozzászoktak a rengeteg halálesethez. Hosszú út áll előttünk. Ha a kormány nem változtatja meg a hozzáállásukat és nem kampányol a maszkviselés, a fizikai távolságtartás és az oltás mellett, akkor nem leszünk képesek kontrollálni a járványhelyzetet”

– nyilatkozta a mikrobiológus a BBC-nek.

Több brazil városban is tüntetéseket tartanak a fennálló járványhelyzet és a kormány semmittevése miatt. A tüntetéseken rendszerint feltűnnek a „Bolsonaronak mennie kell” vagy a „500 000” feliratú transzparensek.

„Az elnök álláspontja a koronavírus-járványról és a tagadása a helyzet súlyosságáról abszurd. Teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal és a józan ésszel. Erre nincs magyarázat, ez már szürreális”

– közölte egy tüntető.

Fotó: Fabio Teixeira / Anadolu Agency via AFP