Felkelők rohamoztak meg egy kínai üzemeltetésű aranybányát Közép-Afrikában

Felkelők rohamoztak meg vasárnap egy kínai üzemeltetésű aranybányát a Közép-afrikai Köztársaságban, kilenc kínai állampolgár vesztette életét és ketten megsebesültek – közölték a helyi hatóságok.

2023. március 19., 20:57

Szerző:

A támadás mindössze napokkal azt követően követték el, hogy fegyveresek három kínai állampolgárt hurcoltak el a Közép-Afrikai Köztársaság Kamerunnal közös határa közelében. A történtek nyomán Faustin Archange Touadéra elnök Kínába utazott a befektetők megnyugtatására.

A néhány napja megnyitott Chimbolo aranybányát a kora reggeli órákban érte támadás. A fegyveresek gyorsan legyűrték az őrszemélyzetet és tüzet nyitottak – ismertette Abel Matipata, a közeli Bambari település polgármestere. „A kormánynak nehezére esik bizonyítani, hogy képes megvédeni a közép-afrikai lakosokat és az országban élő külföldieket” – mondta Ange Morel Gbatangue, Bambari egyik lakosa.

Bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként, sokan a Hazafiak Szövetsége a Változásért nevű, térségben működő lázadószervezetet hibáztatják, amely Francois Bozizé elnökkel áll szövetségben. A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták Banguit, és megbuktatták a keresztény Francois Bozizé elnököt, polgárháborút robbantva ki az országban.

A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, amely azonban a Sélékához hasonlóan később számtalan fegyveres csoportosulásra töredezett. A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének nagy részét továbbra is milíciák uralják, hátráltatva az ásványkincsek kitermelését. 2020-ban két kínai vesztette életét, amikor helyi lakosok fellázadtak egy kínai üzemeltetésű bánya ellen Sosso Nakombóban. 2018-ban pedig három kínait öltek meg feldühödött lakosok, amiért egy helyi vezető életét vesztette egy hajóbalesetben, amikor kínai vájárokat kísért egy bányához. A biztonsági kihívások ellenére az országban több kínai vállalat is működik.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy kutya áll a lázadó milicisták által kifosztott és elfoglalt Közép-afrikai Hadsereg (FACA) bázisának közepén Bangassou-ban 2021. február 3-án. Fotó: ALEXIS HUGUET / AFP)