Több gyermek kerül kórházba a koronavírus új variánsa miatt

Az amerikai kormány 61 millió dolláros kutatási alappal harcolna a jövőbeli járványok ellen.

2021. szeptember 4., 09:56

Szerző:

Sok helyen radikálisan megemelkedett a koronavírus delta variánsával összefüggésbe hozható halálesetek és új napi fertőzéses esetek száma. Az egyesült államokbeli Florida állam a legfrissebb heti jelentésében 2345 további Covid-19 halálesetről számolt be – ez a legmagasabb szám hasonló időszakok tekintetében. Ausztrália egyik legnépesebb állama, Új-Dél-Wales pedig 1533 új esetet jelentett – igaz, rendkívül magas tesztelési arány mellett. Két amerikai kutatás arra is fényt derített, hogy a delta variáns terjedésének következtében sokkal nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba fiatalok az új mutáns terjedése miatt. A gyermekek azonban ott kisebb arányban igényeltek intenzív ellátást, mint a korábbi vírusfertőzések során, írja a Bloomberg.

Joe Biden amerikai elnök tájékoztatott, hogy a dolgozók számára komoly nehézségeket okoz jelenleg is a delta variáns terjedése elleni küzdelem, ezért adminisztrációja létrehoz egy olyan alapot, amelyből jövőbeni járványokra készítenék fel az egészségügyet és kutatóikat. A projektre mintegy 65 milliárd dollárt szánnak, amely nagyjából akkora költség, mint amiből az Apolló-missziót véghez vitték.

„Komoly annak a valószínűsége, hogy akár már a következő évtizedben bekövetkezhet egy újabb súlyos járvány, amely még rosszabb lehet, mint a Covid-19” – mondta Eric Lander, a Tudományos, Technológiai és Politikai Hivatal igazgatója az újságírókkal tartott tájékoztatón. Hozzátette: a nemzet történetében először van lehetőségünk arra – a tudomány és a technológia ilyen jellegű fejlődése miatt –, hogy ne csak felkészüljünk a rosszabb időkre, de képességeinket is fejlesszük a hatékonyabb kezelés érdekében. 

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) két tanulmányában is arról számolt be, hogy a gyermekek körében nagyobb arányban okoz kórházi kezelést igénylő megbetegedést a koronavírus új variánsának terjedést. Felhívták a figyelmet, hogy bár a vakcinához való hozzáférés több fiatal előtt nyílt meg, a 12 év alatti gyermekek jelenleg nem jogosultak oltásra – így ők és a többi oltatlan is veszélyeztetettebb a már oltott társaiknál.

(Kiemelt képünk illusztráció: Maszkot viselő gyerekek érkeznek egy zágrábi iskolába 2020. szeptember 7-én. Fotó: Denis Lovrovic / AFP)