Tízezrek gyűltek össze Londonban a palesztinpárti tüntetésen

Ez volt a hatodik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen.

2023. november 25., 18:21

Szerző:

A rendőrség kora estig nem tett közzé létszámbecslést a szombati londoni tüntetéssel kapcsolatosan, de a két főszervező, a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport és a Stop the War nevű háborúellenes civil mozgalom előzetesen jelezte, hogy legalább százezer embert vár a megmozdulásra. A palesztinbarát tüntetés résztvevőinek fő követelése az volt, hogy az előző nap életbe lépett tűzszünetet Izrael nyilvánítsa végleges fegyvernyugvássá.

A londoni rendőrség tájékoztatása szerint hat tüntetőt vettek őrizetbe, négyet közülük azért, mert Dávid-csillagba foglalt horogkeresztet ábrázoló szórólapokat terjesztettek. Két további személyt azért vettek őrizetbe, mert a hivatalos tájékoztatás szerint fehér arab felirattal ellátott zöld fejpántjukon betiltott szervezetet propagáltak.

A brit terrorellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik a brit kormány által militáns terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, e csoportokat bármilyen módon támogatják, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

A brit kormány két évvel ezelőtt terrorszervezetté nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

A szombati londoni demonstrációt 1500 fős rendőri kontingens biztosította.

Vasárnap - a Hamász október 7-i terrortámadása óta először - az antiszemitizmus ellen rendeznek nagyszabású demonstrációt Londonban. A szervezők erre a felvonulásra legalább 45 ezer résztvevőt várnak.

(Kiemelt kép: Palesztinpárti tüntetés Londonban 2023. november 25-én. Kép forrása: HENRY NICHOLLS / AFP)

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.