Tizenhat évre csökkenthetik a választói korhatárt

Az új-zélandi kormány törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy 16 évre szállítsák le a választói korhatárt az országban, miután a legfelsőbb bíróság úgy határozott, alaptalanul diszkriminál a jelenlegi szabályozás, amely szerint csak 18 év felettiek szavazhatnak, jelentette be hétfőn Jacinda Ardern új-zélandi kormányfő.

2022. november 21., 11:37

Szerző:

A miniszterelnök elmondta, hogy a parlament hat hónapon belül dönt a javaslatról. Még ha támogatást is kap a kezdeményezés, a következő parlamenti választáson még nem lépne automatikusan életbe az alacsonyabb választói korhatár, mert a választási bizottság határoz majd arról, ténylegesen mikortól vezetnék be a módosítást – tette hozzá.

A Make It 16 nevű csoport indította el a kezdeményezést, amelyet már 2020 óta tárgyaltak különféle bíróságok. A legfelsőbb bíróság határozata nem kötelezi a parlamentet törvénymódosításra, csak annyit ír elő, hogy a törvényhozóknak napirendre kell venni a kérdést. A választói korhatár csökkentéséhez a parlamenti képviselők 75 százalékának támogatása szükséges. A kormányzó Munkáspártnak magában nincs ekkora többsége a törvényhozásban, de a Zöldek és a Maori párt is támogatja a javaslatot. A Nemzeti Párt és az ACT párt viszont jelezte, nem lesznek partnerek a kezdeményezés megvalósításában.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.