Tiszta vizet öntött a pohárba a Facebook, elhagyják-e Európát vagy sem

Közleményt adtak ki. 

2022. február 9., 13:16

Szerző:

„A Meta nem akarja vagy nem „fenyegetőzik” azzal, hogy elhagyja Európát, és minden olyan hír, amely ezt sugallja, egyszerűen nem igaz. További 70 uniós és amerikai vállalathoz hasonlóan mi is azonosítunk üzleti kockázatot, ami a nemzetközi adatátvitellel kapcsolatos bizonytalanságból ered”, olvasható az óriásvállalat közleményében. 

A Meta szerint a nemzetközi adatátvitel a globális gazdaság alapját képezi, és számos olyan szolgáltatást is támogat, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi életünkben.

A vállalat úgy véli, hogy az adatok Atlanti-óceánon túli továbbítását támogató jogi keret hosszú évek óta súlyos zavarokkal küzd, mert a Safe Harbor megállapodást 2015-ben érvénytelenítette az Európai Bíróság, valamint tavaly nyáron az Európai Bíróság érvénytelenítette a Privacy Shieldet, amely az Atlanti-óceán mindkét partján több ezer vállalat használt.

„Azt akarjuk, hogy az EU-ban élő felhasználók alapvető jogai védve legyenek, és azt is akarjuk, hogy az internet továbbra is a rendeltetésének megfelelően működjön: súrlódások nélkül, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően – de ne korlátozzák azt a nemzeti határok”

– írják. 

 A Meta abban bízik, hogy folytatódnak a tárgyalások a Privacy Shield felváltásáról, amely véleményük szerint megvédené a transzatlanti adatátvitelt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kirill Kudryavtsev/ AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.