Tilos a tánc

Az ötödik hullámot akarják megfékezni a tánc betiltásával.

2021. december 8., 19:38

Szerző:

A koronavírus-járvány ötödik hullámának megfékezésére Franciaországban tilos az éttermekben és a bárokban táncolni az alatt a négy hét alatt, amíg az éjszakai szórakozóhelyek nem nyithatnak ki – derül ki egy szerdán megjelent kormányrendeletből.

Emmanuel Macron államfő a tánc betiltása után megerősítette, hogy a kormány más korlátozásokat nem tervez. A kormány még hétfőn meghozott döntése értelmében a diszkók péntektől január 6-ig nem fogadhatnak vendégeket. A szerdai közlés szerint

„ezen időszak alatt a tánc tiltása a bárokra és az éttermekre is vonatkozik” 

– mondta az államfő, aki hozzátette, ez utóbbiak ugyanakkor korlátozások nélkül nyitva tarthatnak.

A kormány a párizsi Pasteur Intézetnek a The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmányára hivatkozva arra emlékeztetett, hogy az éjszakai szórakozóhelyek a fertőzés szempontjából nagyon kockázatos helyszínek, mert rosszul szellőztetett, zárt helyiségek, ahol a koronavírus könnyebben marad meg a légtérben.

A szórakozóhelyek 16 havi zárvatartás után július 9-én nyithattak újra és védettségi igazolással (oltási igazolással vagy 24 óránál nem régebbi negatív teszttel) voltak látogathatóak. 

A kormány jelezte, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosainak kártérítést fizet a következő négy hét bevételkiesése miatt.

Az tulajdonosok azonban  kifogásolják, hogy más terekben továbbra is engedélyezett az ünneplés, illetve a fiataloknak a bulizás. Jean Castex miniszterelnök azzal is indokolta a diszkók bezárását, hogy bár a zárt terekben kötelező a maszkviselés, az éjszakai szórakozóhelyeken ezt nehéz betartatni.

Emmanuel Macron egy szerdai rádióinterjúban úgy vélte, hogy a franciák kollektív erőfeszítéseinek köszönhetően nincs szükség más korlátozó intézkedésekre. A koronavírussal fertőzöttek száma továbbra is emelkedő tendenciát mutat, de a növekedés a héten lelassult, szakemberek szerint az ötödik hullám a tetőzéshez ért.

(Kiemelt kép: Franciaország, Toulouse, 2021-12-08. Illusztráció a szórakozóhelyek bezárásáról. Fotó: Sandrine Marty / Hans Lucas via AFP)