TikTok trendhez használ dalt loptak az oroszok a háború ünnepléséhez

A Wellermanből még nyáron lett TikTok mém, egy orosz nacionalista zenekar pedig Putyin bejelentése után, a Vörös téren tartott koncerten éppen ennek a dallamára írt hazafias és disztopikus háborús dalt.

2022. október 1., 07:02

Szerző:

Egy TikTokon is használt mém zenéjére írtak háborús, lelkesítő dalt a fellépők a pénteki, moszkvai Vörös téren tartott koncerten. A Vlagyimir Putyin ukrajnai színlelt népszavazásai és az elfoglalt ukrajnai régiók annexiós ceremóniája után tartott nagykoncerten maga az elnök is beszélt a néphez, és számos popsztár lépett fel, akinek az orosz agresszió támogatása mellett is hitet kellett tennie.

A Financial Times moszkvai tudósítója azonabn még disztopikusabb jelenséget is észrevett. Egy orosz női banda például egy TikTok videókból ismert dalra írt át a Donbasz megvédéséről és Ukrajna meghódításáról szóló szöveggel egy produkciót, amit ott előadott.

Max Seddon azt is epésen jegyezte meg, hogy miközben Putyin korábbi beszéde a „dekadens, sátáni Nyugat” elutasításáról szólt, addig a koncertjén egy új-zélandi tengeri balladát használtak fel a háborús propagandára, ami eredetileg éppen adott, nyugati fiatalok között népszerű trendből eredt.

A Wellerman című dalt modern köntösben Nathan Evans dolgozta fel 2021-ben, ezután kezdett el táncvideók formájában virálisan terjedni a TikTokon.

Az orosz fellépők minden bizonnyal sem engedélyt, sem jogdíjat nem kértek senkitől a dallam felhasználására. Ez viszont egyrészt az ország elszigeteltsége miatt amúgy is egyre kevésbé számít, másrészt az 1960-as tengerészdalnál elvileg már nem is nagyon lehetne ilyesmit követelni.

(Kiemelt kép: Képkivágás Max Seddon Twitter-videójából).

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.