The Washington Post: Magyarország botránya Európa krízisét jelenti

Orbán Viktornak már eddig sok volt a rovásán kritikusai szerint, erre jött rá ez a nemzetközi szintű lehallgatási botrány.

2021. július 20., 20:33

Szerző:

Ismét Magyarországtól hangos a világsajtó. A The Washington Post újabb cikket szentel Orbán Viktornak és intézkedéseinek. Azt írták, a Pegasus-ügyig is sokan úgy tekintettek a magyar miniszterelnökre, mint a nyugatot üldöző mumusra.

Úgy fogalmaztak, kritikusai szerint hatalma alatt Orbán Viktor egy maffiaállamot hozott létre, amiben a médiát a szövetségesei uralják, nincsen független igazságszolgáltatás. Mindezt tetézi a politikája, aminek lényege, hogy

rendre a bevándorlás, a multikulturalizmus, a feminizmus és az európai integráció vélt gonoszságait szajkózza, de megvádolták antiszemitizmussal, iszlamofóbiával, romaellenességgel, legutóbb pedig homofóbiával is.

Hozzátették, az új magyar LMBTQ- törvény annyira felháborította Orbán európai társait, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök nemrégiben azt mondta, Magyarországnak el kell hagynia az uniót, ha nem tudja tiszteletben tartani a melegek jogait. A lap szerint Orbán szokás szerint válaszában csak gúnyolódott. 

Mindezt követte a Pegasus-botrány – folytatták. A The Washington Post 16 médiapartnerével együtt feltárta, hogy az NSO Group izraeli cég által készített kémprogramokat hogyan használták fel számos disszidens, újságíró, emberi jogi aktivista, befolyásos politikus és üzletember nyomon követésére. Hozzátették, a vállalat közölte, nem lát bele az ügyfelek hírszerzési tevékenységébe, és ígéretet tett arra, hogy kivizsgálja, történtek-e emberi jogi visszaélések.

Kiemelték, az oknyomozó újságírók által megvizsgált okostelefonok közül a Pegasus programmal legalább öt embert figyeltek Magyarországon. Sőt, több mint 300 magyar telefonszám jelent meg egy körülbelül 50 000 telefon-számot tartalmazó listán, amely tartalmazta azokat a személyeket, akiket az NSO által kifejlesztett és a külföldi kormányoknak engedélyezett Pegasus technológiával figyeltek meg. Azt írták, Magyarország figyelemre méltó társaságban találhatta magát, ugyanis Marokkót és Indiát is vizsgálják jelenleg ugyanebben az ügyben.

Szerintük Budapest számára a helyzet újabb leszámoláshoz vezethet Brüsszellel, mivel a megfigyelési módszerek nyilvánvaló alkalmazása megszégyeníti az Európai Unió által bevezetett, messzemenően kimagasló adatvédelmet.

Azt írták, a célpontok között kiemelkedő független újságírók szerepelnek, így Panyi Szabolcs és Szabó András is.

"Fenyegetésként kezelnek engem, mint egy orosz kémet, terroristát vagy maffiózót"

– mondta az újságíró. A kormány reakcióit is megemlítették a cikkben: Magyarország külügyminisztere elutasította ennek a technológiának a használatát, de szerintük egy hétfői sajtótájékoztatón Varga Judit magyar igazságügyi miniszter már kissé kitérőbb választ adott:

"Magyarország jogállam, és mint minden tisztességes állam a 21. században rendelkezik technikai eszközökkel nemzetbiztonsági
feladatainak ellátására. Komoly probléma lenne, ha nem rendelkeznénk ilyen eszközökkel, de azokat törvényesen használják."

Az ellenzék vizsgálatot követel, ahogy az Európai Unió is. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy ha az állítások igazak, akkor ez teljességgel elfogadhatatlan. Az EU dilemmája az országot illetően nem újkeletű, azt írták, Orbán liberális kritikusai keményebb fellépést emlegetnek, ideértve a tagság felfüggesztését is, és a jogállamiság megsértése miatt a forrásokat is megszüntetnék. Megemlítették az EU által kedden kiadott jelentést is. Szerintük a baj az, hogy Orbán Viktor nincs egyedül, lengyel társával is összecsaptak a hivatalnokok. Az alkotmánybíróság ugyanis a múlt héten úgy döntött, hogy Varsónak nem kell teljesítenie az Európai Unió legfelsőbb bíróságának döntéseit.

A Washington Post szerint a jövő évi parlamenti választások Orbán Viktor legkeményebb kihívásának bizonyulhatnak, mivel az ország szétszakadt ellenzéke megpróbál egységes frontot kialakítani. Idézték Karácsony Gergelyt:
 
„Lehet, hogy ez az utolsó esély. Ha most veszítünk, annak komoly következményei lennének."
 
(Kiemelt kép: Orbán Viktor az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban, 2018. szeptember 11-én. Fotó: Frederick Florin / AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.