Texas betiltotta a terhesség hatodik hete utáni abortuszt

Szerdán életbe lépett az Egyesült Államok egyik legszigorúbb abortusztörvénye.

2021. szeptember 1., 18:41

Szerző:

Szerdán életbe lépett Texasban az a törvény, mely szerint a terhesség hatodik hete után már nem szabad abortálni a magzatot, írja a BBC. A törvényt azután fogadták el, hogy az abortuszt ellenzők a magzati szívhangnak nevezett jelenség észlelésével kampányoltak. Az egészségügyi hatóságok szerint a jelenséggel való érvelés félrevezető. Az Egyesült Államokban jelenleg ez az egyik legszigorúbb abortusztörvény.

A Legfelsőbb Bíróság nem reagált az abortuszt szolgáltató intézmények sürgősségi fellebbezésére a törvénnyel kapcsolatban. Több orvos és nőjogi szervezet is nyíltan kritizálta az új törvényt. Az új szabályozás értelmében Texasban bárki beperelhet egy orvost azért, mert a hat hét letelte után végez abortuszt.

Az úgynevezett „Szívdobbanás-törvényt” még májusban írta alá az állam kormányzója, Greg Abbott. Ugyanakkor jogvédő szervezetek azt kérték, hogy a Legfelsőbb Bíróság blokkolja a törvényt. Az egyik szervezet állítása szerint Texasban az abortuszok csaknem 90 százalékát a hatodik hét után végzik el, így „az abortuszhoz való hozzáférést több millió ember számára megszüntették”.

A Legfelsőbb Bíróságnak még mindig lehetősége van arra, hogy egy későbbi szakaszban érvénytelenítse a tilalmat.

(Kiemelt kép: Abortuszellenes aktivisták tüntetnek a Legfelsőbb Bíróság előtt Washingtonban 2021. június 27-én. Fotó: Mandel Ngan / AFP)