Terrorszervezetté nyilváníthatják a franciák a Wagner csoportot

A Wagner orosz zsoldoscsoport terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte a francia nemzetgyűlés.

2023. május 10., 08:49

Szerző:

A francia nemzetgyűlés egyhangúlag elfogadott határozatban indítványozta, hogy a Wagner orosz magánhadsereg kerüljön bele az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe. A litván parlament márciusban már elfogadott egy határozatot, amely terrorszervezetté nyilvánította a Wagner csoportot.

A francia határozatot Emmanuel Macron államfő pártja, a Reneszánsz egyik képviselője terjesztette be, és elsősorban az Ukrajnában „a polgári lakosság ellen elkövetett számos erőszakos cselekményt” célozza, amelyek közül egyesek a határozat szerint „háborús cselekménynek" minősülnek. A nem kötelező jogi erejű szöveg felkéri a francia kormányt, hogy „diplomáciailag lépjen fel" annak érdekében, hogy az EU teljesítse ezt a kérést, mely lehetővé tenné a Wagner csoport tagjainak és támogatóinak hatékonyabb pénzügyi szankcionálását.

A Wagner csoport tevékenysége kimeríti a terrorizmus európai definícióját

– mondta a vitában a javaslatot beterjesztő Benjamin Haddad, aki a káosz hadseregének nevezte az Oroszország és Putyin oldalán fellépő Wagnert, amely szerinte „instabilitást és erőszakot terjeszt”.

A litván parlament márciusban már elfogadott egy határozatot, amely terrorszervezetté nyilvánította a Wagner csoportot.


(Kiemelt kép: A Wagner tagjainak csoportképe Bahmut várostáblája előtt. Fotó: Twitter)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.