Terroristák támadtak civilekre Izraelben az autópályán: automata fegyverekből tüzet nyitottak a dugóban ülőkre

A terroristák kihasználták a Ciszjordániát Jeruzsálemtől elválasztó A-Za'ayem ellenőrzőpont forgalmi dugóját és lövöldözni kezdtek az autóban várakozó civilekre. Egy ember meghalt, többen súlyosan megsérültek. 

2024. február 22., 11:07

Szerző:

Terroristák támadták civilekre az autópályán Izraelben – írja a Jerusalem Post. Egy izraeli meghalt, nyolcan pedig megsebesültek, köztük hárman súlyosan, miután lövések dördültek az 1-es főúton, Ma'ale Adumim közelében, Jeruzsálem mellett – erősítette meg az izraeli rendőrség csütörtök hajnalban. Három terroristát öltek meg a fegyveres civilek a támadás helyszínén – közölte a rendőrség. A 26 éves Muhammed Zuwarah és testvére, Hathem Zuwarah 31 éves volt. Velük együtt a 31 éves Ahmad al-Hush. Mindhárman Betlehem palesztin lakosai voltak.  

A terroristák kihasználták a Ciszjordániát Jeruzsálemtől elválasztó A-Za'ayem ellenőrzőpont forgalmi dugóját, és tüzet nyitottak

Civilek a Ma'aleh Adumim irányából és Ciszjordánia más pontjairól, köztük a Jordán-völgyről érkező járművek elhúzódó forgalmi dugóban ragadtak, miközben arra vártak, hogy engedélyt kapjanak, hogy továbbinduljanak Jeruzsálem és Tel-Aviv irányába. Ezt használták ki a támadók. A három palesztin támadó két külön járművel érkezett a helyszínre, teljesen felfegyverkezve egy M-16-os puskával, egy Carlo géppisztollyal, gránátokkal és töltényekkel. Ezután kiszálltak járműveikből, és lőni kezdtek az autójukban ülő emberekre. A két terroristát, akik lövöldözni kezdtek, hatástalanították, míg a harmadikat, aki megpróbált elmenekülni, később megtalálták.

A helyszínre mentősök érkeztek, akik ellátták a sebesülteket. Az MDA szerint a megölt férfi a 20-as éveiben járt. 11 embert evakuáltak a közeli jeruzsálemi kórházakba. A sebesültek között négyen közepes állapotúak, teljesen eszméleténél voltak, köztük egy 30 éves nő felsőtestén lőtt sebekkel, egy 23 éves férfi hasán és végtagjain lőtt sebekkel, egy 51 éves férfi egy férfi a végtagjain lőtt sérüléseket, egy 52 éves nő pedig a végtagjain lőtt sérüléseket szenvedett. Ezenkívül az MDA csapatai a támadás négy, PTSD-ben szenvedő áldozatát a kórházakba szállították.  A United Hatzalah EMT önkéntese, Avraham Becker a következőkről számolt be: „Sérültek voltak több helyen. Első kezelésben részesítettem két nőt, akik lőtt sérüléseket szenvedtek, és egy másik nőt, aki érzelmi sokkot szenvedett.” 

A forgalmi dugókat használják ki a terroristák 

Ma'ale Adumim alpolgármestere, Guy Yifrah is reagált a támadásra, és rendkívüli állapotnak minősítette a helyzetet. „A palesztinokkal való vezetés az 1-es úton egy időzített bomba. Az izraeli kormánynak le kell állítania Ma'ale Adumim lakosainak közös utazását palesztin járművekkel” – jelentette ki Yifrah. „Követelem egy új út megépítését haladéktalanul és haladéktalanul. Amíg ez az út nincs leaszfaltozva, két további ellenőrzőpontot kell építeni. A palesztinokat nem engedhetik be ellenőrzés nélkül Jeruzsálembe” – tette hozzá.

A támadás akkor történt, amikor az izraeli hadsereg és a határrendészet arra készült, hogy tovább fokozódjon az erőszak Ciszjordániában és Jeruzsálemben a folyamatban lévő gázai háború és a közelgő, egy hónapig tartó ramadán ünnep miatt, amely március 10-én kezdődik – írja a Jerusalem Post. 

(Kiemelt képünkön: Az izraeli biztonsági erők egyik tagja egy megrongált autót vizsgál egy lövöldözéses támadás helyszínén, a Jeruzsálem keleti részén fekvő Maale Adumim település közelében 2024. február 22-én. Három palesztin fegyveres megölt egy embert és megsebesített nyolcat, amikor február 22-én egy „terrortámadásban” automata fegyverekből tüzet zúdítottak járművekre az izraeli megszállás alatt álló ciszjordániai zsidó település közelében – közölte a rendőrség. Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP)

Donald Tusk lengyel miniszterelnök észt, lett és litván kollégájával együtt felhívással fordult az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökéhez, kérve Lengyelország Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös külső határai megerősítésének támogatását.