Terroristák egymás között

Az afgán biztonsági erők az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek rejtekhelyein ütöttek rajta szerdán este Kabulban, legalább hét embert megöltek és további hetet letartóztattak, közölte a Twitteren csütörtökön Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő.

2023. január 5., 09:45

Szerző:

A szóvivő szerint a fegyveresek fontos szerepet játszottak a kínai üzletembereket elszállásoló hotel elleni támadásban, és előkészítették az utat a terrorszervezet ISKP csoportjának Afganisztánba készülő tagjai számára. Mudzsáhid kitért arra is, hogy a rajtaütések nyomán rengeteg fegyvert és robbanóanyagot foglaltak le.

Szerdán reggel az ország nyugati tartományában, Nimrozban szintén elfogták az Iszlám Állam két fegyveresét – fűzte hozzá a szóvivő. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a tálibok által vezetett afgán kormány intézményei elleni számos halálos támadásért, köztük a január 1-jén a kabuli katonai repülőtér kapujánál elkövetett támadásért, amelynek több mint tucatnyi halálos áldozata és sebesültje volt.

A terrorszervezet a szerdai rajtaütéssel kapcsolatban még nem adott ki közleményt.

(Kiemelt képünk illusztráció: Afgán milícia tagja gyülekeznek Ismal Khan hadúrnak, a Mujahideen korábbi vezetőjének házánál, hogy támogassák az afgán védelmi erők tálibok elleni haráct, 2021. július 9-én. Fotó: Hoshang Hashimi / AFP)