Nem csitul az orosz-ukrán konfliktus: hatéves kisfiú vesztette életét Herszon megyében

A Fekete-tenger térségében végrehajtott ukrán tengeri és légi dróntámadás elhárításáról számolt be csütörtök reggel az orosz védelmi minisztérium. Egy Herszon megyei támadásban pedig egy hatéves kisfiú életét vesztette és négyen megsérültek.

2023. szeptember 14., 11:52

Szerző:

Az ukrán fegyveres erők hajnalban öt személyzet nélküli motorcsónakkal kísérelték meg megtámadni a Fekete-tengeren az orosz haditengerészet Szergej Kotov járőrhajóját. A legénység az összes tengeri drónt megsemmisítette a fedélzeti fegyverekkel az orosz-ukrán háború 568. napján. 

Az orosz védelmi minisztérium szerint a 2014-ben elcsatolt Krím területe fölött csütörtök hajnalban az orosz légvédelem 11 repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le. A félszigetet az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át összekötő Krími hídon felfüggesztették a forgalmat. A moszkvai katonai tárca arról is beszámolt, hogy éjfél után egy órán belül három repülőgép típusú drónt semmissítettek meg az Ukrajnával határos Brjanszk megye légterében.

Nem sokkal később az ukrán főügyészség Telegramon közölte, hogy a Herszon megyei Novodmitrivka faluban az orosz tüzérség lövései lakóházakba csapódtak be, ennek következtében halt meg a kisfiú, és a sérültek között van a gyermek 13 éves bátyja is.

Az ukrán légierő csütörtökön arról számolt be, hogy az éjszakai órákban egészen hajnali fél háromig három irányból támadtak az ország déli és északi térségében Sahed-136/131 típusú drónokkal az orosz erők, az ukrán légierő a 22 orosz drónból 17-et megsemmisített.

Három drón a dnyipropetrovszki régiót támadta, és Szerhij Liszak kormányzó szerint számos épületben kárt tettek. A kormányzó hozzátette, hogy éjszaka az orosz tüzérség is lőtte a régiót.

(Kiemelt képünk illusztráció: megrongálódott házak és egy ukrán zászló az orosz tüzérségi ágyúzás után az ukrajnai Herszon megye Bilohirka falujában 2023. szeptember 13-án. Fotó: Svitlana Horieva / Anadolu Agency via AFP)