Amerikai tisztviselők szerint megközelítőleg 500 ezer katona halt vagy sérült meg az orosz-ukrán háborúban

A két háborúban álló ország rengeteg katonát vesztett, miközben Kijev ellentámadása elhúzódik. A gyors orvosi ellátás hiánya tovább növelte az áldozatok számát.

2023. augusztus 18., 21:24

Szerző:

Az orosz-ukrán háborúban elesett vagy megsebesült katonák száma megközelíti az 500 ezret amerikai tisztviselők szerint, hozzátéve, hogy nehéz megbecsülni a tényleges áldozatok számát, ugyanis Moszkva vélhetően rendszeresen alulszámolja a háborús halottakat és sebesülteket, Kijev pedig nem hozza nyilvánosságra a hivatalos adatokat. Közben Kelet-Ukrajnában és a lassan három hónapja tartó ellentámadásban egyre intenzívebb a mészárlás – számol be a New York Times

Szerintük Oroszország katonai vesztesége megközelíti a 300 ezret, ebből 120 ezer halott, ehhez jön még 170-180 ezer sebesült katona. Ukrajna vesztesége pedig 70 ezer halott, további 100-120 ezer katonájuk sebesült meg. 

A tisztviselők szerint Oroszország nagyjából háromszoros túlerőben van a harctéren, mivel nagyobb a lakossága is. Oroszország egymillió háromszáz katonával rendelkezik – ebből sokan a Wagner félkatonai szervezet soraiban találhatóak, ehhez képest Ukrajnának pedig 500 ezer katonája lehet összesen, beleszámolva az aktív, a tartalékos és a félkatonai erőket is.

 

 

Az Egyesült Államok legutóbb novemberben becsülte meg a háború katonai veszteségeit. Mark A. Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke akkor azt mondta, hogy a háború kezdete óta mindkét oldalon több mint 100 ezer katona esett el vagy sebesült meg, de tisztviselők szerint ez a szám már akkor közelebb volt a 120 ezerhez. 

Az áldozatok száma Bahmutnál ugrott meg. Tisztviselők szerint akkor heteken keresztül naponta több száz katonát vesztettek a frontról. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, mielőtt májusban az ukránok elvesztették a várost. 

Kijev ellentámadása szintén jelentős veszteségekkel járt. Az első két hétben az Ukrajna által harctérre küldött fegyverek 20 százaléka megsérült vagy megsemmisült, többek között tankok is. De még fontosabb, hogy ezer katonát vesztettek ezalatt. 

Az utóbbi hetekben azonban Ukrajna megváltoztatta harctéri taktikáját, és visszatért a régi módszerekhez, hogy tüzérséggel és nagy hatótávolságú rakétákkal fárassza le az orosz erőket ahelyett, hogy tűz alatt aknamezőkbe vetné magát. A tisztviselők úgy gondolják, Ukrajna minimalizálni akarja veszteségeit, ezért óvatosan folytatja az ellentámadást. 

 

A fronton a gyors orvosi ellátás is problémás, ez látszik mindkét fél katonai áldozatainak számain. A sebesülteket egyre nehezebb evakuálni, őket bármilyen rendelkezésre álló járműbe bedobják, vagy gyalogosan hagyják el a frontot, de arra is volt példa, hogy a halottakat vagy a sebesülteket a harctéren hagyják, mivel a kórházak és a segélyálllomások is gyakran túlterheltek, a temetők kapacitása is a végét járja. 

 

A becsült adatokat műholdas felvételekre, lehallgatásokra és országban tartózkodó riporterek jelentéseire, valamint a közösségi médiában megtalálható információkra alapozzák, de a becslések az amerikai kormányzat egyes részein is eltérnek, mivel egyik fél sem hajlandó valós adatokat nyilvánosságra hozni a veszteségeiket illetően. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)