Templomokat és szállodákat ért támadás húsvét vasárnap Srí Lankán, sok a halott és a sebesült

2019. április 21., 09:01

Szerző:

Legkevesebb 156 ember életét vesztette, több 500-an pedig megsebesültek, amikor három templomot és három szállodát támadás ért Srí Lankán. A húsvét vasárnapra időzített összehangolt merényletsorozatot pokolgépekkel hajtották végre. Az első robbanószerkezetet, Colombóban fekvő Szent Antal-templomban detonálták a hívők között, a másodikat a fővárostól északra lévő Negombóban, a Szent Sebestyén templomban hozták működésbe, a harmadikat pedig a keleti Batticaloában, a Zion-templomban robbantották fel.

Az egyik merénylet helyszíne, a Szent Sebestyén-templom Negombóban
Fotó: Tamil Guardian

Ami a szállodákat illeti, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Grand and Kingsbury volt a terroristák célpontja. Rendőrségi közlések szerint a halálos áldozatok között 35 külföldi is van.

Harsha de Silva gazdasági miniszter a Twitteren azt írta, a merényletek helyszínén szörnyű látvány fogadta, a detonációban nyomán letépett testrészek hevertek szerteszét a romok között. A hadsereg vezérkara válságtanácskozásra ült össze a Ranil Wickremesinghe miniszterelnök vezette kormánnyal a védelmi minisztérium épületében.

A colombói Szent Antal-templomot érő támadás után 160 sebesültet kellett kórházba szállítani, Batticaloában pedig 300 embert vittek be különféle sérülésekkel. Eközben a miniszterelnöki hivatal közelében fekvő szálloda, a Cinnamon Grand egyik vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, a detonáció az éttermen söpört végig hatalmas erővel, és legalább egy emberrel végzett. Folyamatosan érkeznek hírek a halálos áldozatok számáról, Az AFP forrásai szerint csak Negombóban 50 ember vesztette életét, a BBC pedig úgy tudja, hogy Batticaloában 27 ember halt meg. A merénylet után a negombói szent Sebestyén-templom angol nyelvű posztban kért segítséget a Facebookon.

Maithripala Sirisena államfő – írja a Tamil Guardian – a merényletsorozat után elrendelte, hogy a hadsereg egységeit vezényeljék ki a templomok védelmére. Több mint 200 katonát látni az utcákon, üzenetében az államfő nyugalomra szólította fel Srí Lanka lakóit.

Ranil Wickremesinghe később bejelentette, hogy terroristákat azonosították. 

Bár a 21 milliós, buddhista többségű Srí Lanka lakóinak csak a 7 százaléka – mintegy 1,2 millió ember – keresztény, a vallást egyesítő erőnek tartják a két etnikum, a tamil és a szingaléz között.  A katolikusok egy része támogatja, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki, hogy a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a kisebbségben lévő tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt. Srí Lankán a polgárháború vége óta nem volt jelentősebb merénylet.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben tett látogatást a szigetországban.

A merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de egy tíz napja tett, titkosszolgálati forrásokon nyugvó rendőrségi felhívás szerint az angolul National Thowheeth Jama'ath (NTJ) néven ismert iszlamista szélsőséges szervezet öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandalizmusával. 

Srí Lankát két újabb merénylet rázta meg, az erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatják el.