Teljesen véletlenül az ellenzék vezetőjének irodájában kezdett razziázni az orosz rendőrség

2018. január 28., 09:41

Szerző:

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista irodájában kezdett razziát a moszkvai rendőrség vasárnap – mondta el Kira Jarmis, a politikus szóvivője. A rendőrök megkezdték az épületben tartózkodók kihallgatását. Jarmis úgy véli, hogy

a razzia célja az épületben működő ellenzéki televízió felszámolása.

Navalnij egyik híve, Roman Rubanov egy közösségi oldalon azt írta: a rendőrség azt az információt kapta, hogy robbanószerkezet van elrejtve az irodában. Az ellenzéki vezető támogatói vasárnap országszerte megmozdulásokat tartanak a március 18-i elnökválasztás bojkottja érdekében.

Megírtuk ugyanis: három hete a legfelsőbb bíróság elutasította Alekszej Navalnij panaszát, amelyben az ellenzéki politikus kérte, hogy a testület minősítse törvénytelennek a Központi Választási Bizottságnak (CIK) azt a döntését, amely szerint nem indulhat a március 18-i oroszországi elnökválasztáson.

Arról is írtunk már: Vlagyimir Putyin orosz elnök leghangosabb bírálójának számító ellenzéki ügyvéd három és fél évi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, fivérét pedig ugyanilyen időtartamú letöltendő szabadságvesztésre ítélték, amiért a vádak szerint megkárosították az Yves Rocher francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatát. A szóban forgó orosz cég pénzügyi igazgatója viszont azt közölte, hogy semmilyen kárt nem szenvedtek az elítéltek miatt. Ráadásul Navalnij a strasbourgi emberi jogi bíróságon is bizonyította igazát.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.