Újabb tartós tünetet találtak a koronavírusos betegeknél

Egy tanulmány szerint a vírus hatással lehet a hasnyálmirigy-hormonokra is.

2021. július 26., 18:19

Szerző:

A koronavírussal (Covid-19) kórházban kezelt páciensek körében megugrott az újonnan kialakuló hiperglikémiás, vagyis magas vércukorszintes esetek száma, és az állapot hónapokkal a megfertőződést követően is fennmaradt – írja az MTI egy új tanulmány alapján. A kutatók 551 olyan pácienst vizsgáltak meg, akik 2020 márciusa és májusa között koronavírusos fertőzéssel kerültek egy olaszországi kórházba. Az intézménybe való felvétel után még hat hónapig követték nyomon a páciensek állapotát.

„Ezek az emberek korábban nem voltak diabéteszesek” – mondta a tanulmányt vezető Paolo Fiorina, a Bostoni Gyermekkórház urológiai részlegének munkatársa. „A kórházi felvételnél azonban a páciensek nagyjából 46 százalékánál állapítottak meg újonnan hiperglikémiát” – tette hozzá a szakember.
A magas vércukorszint legkevesebb hat hónappal a koronavírussal való megfertőződést követően is fennállt az esetek körülbelül 35 százalékában – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

A Nature Metabolism című folyóiratban publikált tanulmány szerint a hiperglikémiás páciensek az abnormális glükózanyagcsere jeleit nem mutató betegekhez képest hosszabb ideig szorultak kórházi ellátásra, súlyosabb klinikai tüneteket mutattak, nagyobb oxigénellátásra, valamint intenzív osztályon való kezelésre volt szükségük. A páciensek mindegyike kapott glükózérzékelőt a kórházi felvételkor. A vizsgálati idő alatt a szakemberek számos rendellenességet észleltek a hiperglikémiás páciensek glükózanyagcseréjében, továbbá abnormális hormonszinteket állapítottak meg náluk.
„Súlyos hiperinzulinémiát, vagyis túlzott inzulintermelést mutattunk ki náluk” – mondta Fiorina, hozzátéve, hogy esetükben abnormális szintű proinzulint, valamint az inzulint termelő béta-sejtek helytelen működésére utaló markereket is észleltek.

A tanulmány szerint a glükózanyagcserét érintő rendellenességek idővel ugyan elmúltak a páciensek egy részénél, de az egyéb tünetek megmaradtak. Sok betegnél az étkezéseket követően emelkedett volt a glükózszint, és a hasnyálmirigyhormonok tekintetében is rendelleneségekkel küzdöttek a koronavírus után.

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: Balogh Zoltán / MTI)