Tarjányi Péter: sokkal durvább és gyorsabb lehet a háború

Nyáron intenzívebb és gyorsabb lesz a háború a biztonságpolitikai szakértő szerint. 

2022. május 17., 08:55

Szerző:

Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő az ATV Start vendégeként arról beszélt, hogy a megváltozott időjárási viszonyok sokkal kedvezőbbek lesznek a hatékony hadviseléshez a térségben.

„Ukrajna területe kifejezetten a nyári hadviselésre alkalmas, Oroszország pedig kimondottan a száraz, sík terepen hatékony – most egyébként sártenger borít mindent, ami azonban nagyon gyorsan fel tud száradni –, hiszen a páncélos erejével így érvényesülni tud” – mondta a szakértő, aki úgy véli, ezzel számolnak is az orosz stratégák. Tarjányi Péter szerint sokkal durvább és gyorsabb lehet a háború következő három hónapja.

„A gyorsabb alatt azt értem, hogy nagyon dinamikus harcok várhatóak, amikben az áttörések, fegyveres összecsapások sokkal intenzívebben jelennek majd meg, és

szűk pontokon, tehát a front 3-5-10 kilométeres szakaszára összpontosítva az oroszok megpróbálhatnak áttörni,

és mélységében bekeríteni az ukránokat” – fogalmazott Tarjányi.

Mindez azt jelenti, hogy az utánpótlást is jobban meg kell szervezni. „Azt látom, hogy mindkét fél ezért kapkod. Hiszen miközben állóháborút látunk, addig a logisztikai rész mindkét oldalon hihetetlenül pörög” – tette hozzá. A szakértő úgy látja, egyáltalán nem az a kérdés, hogy megkapja-e az ukrán fél a csúcstechnológiát a szövetségeseitől, hanem hogy tudja-e azt használni – írta a Mandiner. 

„Egy csúcstechnológiára való felkészítés 6-9 hónap, ennyi ideje nincsen Ukrajnának. Olyan eszközöket kapnak, amivel tudnak harcolni” – magyarázta a szakértő.