Putyin találkozott Prigozsinnal a Wagner-lázadás után

A Kreml állítása szerint. 

2023. július 10., 15:56

Szerző:

Június 29-én találkozott Vlagymir Putyin a Wagner-csoport összes különítményének parancsnokával és Jevgenyij Prigozsinnal is – közölte az orosz elnöki hivatal szóvivője, Dmitrij Peszkov. Állítása szerint a beszélgetés nagyjából három órát tartott, de csak szűkszavúan tájékoztatott arról, hogy miről volt szó:

„Csak annyit mondhatunk, hogy az elnök értékelte a különleges katonai művelet során a fronton végrehajtott akciókat, valamint a június 24-i eseményeket” – mondta Peszkov, utalva a Wagner lázadásra.

„Putyin meghallgatta a parancsnokok magyarázatait, és további lehetőségeket ajánlott fel nekik a bevetésre és a további harci felhasználásra” – tette hozzá Peszkov, kiégészítve azzal, hogy a Wagner vezetői biztosították az elnököt hűségükről az államfőnek és a hadsereg főparancsnokának – írja a CNN.

Az Index információi szerint a Wagner-főnök gépe június végén visszatért Oroszországba, a belarusz média szerint Prigozsin gépe június 27-én 22 óra 39 perckor szállt fel Belaruszból, a Macsulisi katonai repülőtérről, azonban a gép több ehhez hasonló utat is megtett. 

Nyugati hírszerzési információk szerint Prigozsin legalább július 1-től Moszkvában tartózkodik. 

(Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője elhagyta a Déli Katonai Körzet főhadiszállását 2023. június 24-én az oroszországi Rosztov-on-Donban. Fotó: Stringer / Anadolu Ügynökség)