Fokozódik a feszültség – huszonegy kínai harci repülőgép megsértette Tajvan légvédelmi övezetét

Kína a következő napokra bejelentett hadgyakorlataival próbálja fenyegetni Tajvan kikötőit és városait – közölte kedden este a sziget védelmi minisztériuma.

2022. augusztus 2., 20:30

Szerző:

A tárca szerint Peking a manőverekkel meg akarja félemlíteni a sziget társadalmát. Hozzátették, hogy Tajvan fegyveres erői magasabb készültséget rendeltek el, de a lakosoknak nincs miért aggódniuk.

A védelmi minisztérium egyben közölte, hogy huszonegy kínai harci repülőgép megsértette Tajvan légvédelmi övezetét.

Kína saját területének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező szigetet, amelyre a pekingi vezetés heves tiltakozása ellenére kedden este megérkezett Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök.

A kínai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. Ezzel párhuzamosan a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka.

Az Egyesült Államok hetedik flottája időközben a Twitteren közölte, hogy a július eleje óta a térségben tartózkodó Ronald Reagan repülőgép-hordozó jelenleg délre hajózik Tajvantól, a Fülöp-szigeteknél. Az amerikai haditengerészet által közzétett felvételeken a Ronald Reagant lehetett látni a Carl Brashear ellátóhajó oldalán.

Ezenfelül az amerikai tengerészgyalogság Tripoli nevű hajója is a térségben tartózkodik Tajvantól keletre.

A Pentagon tagadta, hogy a hadihajók jelenléte a térségben összefüggésben állna Pelosi látogatásával.

(Kiemelt kép: A 2020. július 14-én közreadott képen az Egyesült Államok Légiereje VFA-195 repülőszázadának egyik F/A–18E/F Super Hornet negyedik generációs vadászrepülőgépe megközelíti a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozót egy dél-kínai-tengeri hadigyakorlaton július 25-én. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 2020. július 13-án törvénytelennek nevezte Kínának a 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengerre vonatkozó területi követeléseit. MTI/EPA/US Navy Office of Information/MC2 Samantha Jetzer)