Szükségállapotot rendeltek el Srí Lankán

Szükségállapotot rendelt el Srí Lankán a szigetország ügyvezető elnöke hétfőn, a hetek óta húzódó belpolitikai válság és tüntetések közepette.

2022. július 18., 07:50

Szerző:

Közleményében Ranil Vikremeszinghe a döntést a közbiztonság és a közrend védelmével, valamint az alapvető szolgáltatások biztosításának fenntartásával indokolta.

A múlt héten az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza elmenekült hazájából, miután tüntetők megrohamozták rezidenciáját, és rossz gazdálkodással vádolták meg, miközben Srí Lanka történelmének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Radzsapaksza végül Szingapúrból küldte el lemondólevelét.

Vikremeszinghe pénteken vette át helyét, egyúttal ő lett az ország új miniszterelnöke is.

A tervek szerint a parlament szerdán választ új elnököt, a négy jelölt közül az egyik maga Vikremeszinghe, de sok tüntető máris jelezte, nem fogadják el Vikremeszinghét elnöknek, sokan ugyanis a bukott elnök, Radzsapaksza szövetségesét látják benne.

Az új államfő a 2024 novemberében lejáró ciklus végéig maradna hivatalában. Jóllehet a tüntetések Radzsapaksza távozása után alábbhagytak, helyszíni beszámolók szerint még mindig körülbelül 500 demonstráló tartózkodik az elnöki palotában.

Az ország súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd, amelyet az váltott ki, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a szigetország egyik fő bevételi forrását adó turizmus, az agráriumot pedig az tette tönkre, hogy a kormány a biogazdálkodás előnyben részesítésére hivatkozva megtiltotta a műtrágya importját.

(Kiemelt kép: Tüntetők ünnepelnek, hogy elérték tiltakozás-sorozatuk 100. napját Colombóban 2022. július 17-én. Fotó: Arun SANKAR / AFP)

2024. április 14., 07:54

A légvédelem ellenrakétái elfogták az Izraelre kilőtt több tucat iráni ballisztikus rakétát - jelentette az izraeli 12-es televízió magas rangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva.