Szükségállapotot hirdettek Chilében

Szükségállapotot hirdettek Chile két déli régiójában pusztító erdőtűzek miatt. A természeti katasztrófának már több mint tíz áldozata van.

2023. február 4., 11:34

Szerző:

Szükségállapotot hirdettek Chile déli, Biobío és Ñuble régióiban, ahol erdőtüzek pusztítanak. A természeti katasztrófának már több mint tíz áldozata van, a lángok házak százaiban tettek kárt – írta az Euronews.

A hatóságok közlése szerint mintegy 14 ezer hektárnyi terület lett a tűz martaléka. Biobío és Ñuble egyébként elsősorban erdős, mezőgazdasági terület. A két régióban nagyjából kétmillió ember él. A földi egységek mellett az oltásban jelenleg 63 légi jármű vesz részt, és hamarosan Brazíliából és Argentínából is segítség érkezhet.

A meteorológusok arra számítanak, hogy a helyzet tovább fog romlani, ugyanis a térségben még napokig 35 fok körüli hőség várható, ami erős széllel párosul.

Gabriel Boric államfő arról beszélt, hogy a jelek szerint a tüzek kitörésének hátterében egyes esetekben szándékos gyújtogatás is állhat.

(Kiemelt kép: Erdőtűz Concepcion tartományban, Chilében 2023. február 3-án. Fotó: JAVIER TORRES / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.