Szudánban szinte teljesen leállt az internetszolgáltatás a harcok miatt

Szinte teljesen leállt az internetszolgáltatás Szudánban a több mint egy hete tartó harcok miatt - jelentette be vasárnap Twitteren a NetBlocks nevű internetfigyelő csoport.

2023. április 23., 12:06

Szerző:

A tájékoztatás szerint a harcok kitörése óta rendszeresek a fennakadások az internetszolgáltatásban, vasárnapra az adatforgalom két százalékra esett vissza, vélhetően az áramkimaradások miatt.


Mindeközben több ország, köztük Franciaország és Spanyolország kezdte meg a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan időre felfüggesztette.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte, a harcoknak már legalább 413 halálos áldozata és több mint 3500 sebesültje van, valamint figyelmeztetett, hogy a kórházakban elfogynak a vérkészletek és az orvosi felszerelések. A Szudáni Orvosok Bizottságának becslései szerint Kartúmban és a szomszédos régiókban a kórházak 70 százaléka állította le a műtéteket. Több kórház épülete megrongálódott a szemben álló felek légitámadásaiban.


Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.
A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok az al-Hadasz arab televíziós csatornával azt közölte, egyelőre senki nem tudja megmondani, „mikor és hogy ér véget ez a harc”.


„Jelenleg is a parancsnokságon vagyok és csak koporsóban lehet innen elvinni” – szögezte le.

(Kiemelt képünk: Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tűzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között az iszlám böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van. MTI/AP/Maheen S)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.