„Minden emelkedik, kivéve a bérünk” – van ország, ahol nem sokat gatyáznak a szakszervezetek

Törölte csütörtök délelőtti járatai mintegy negyedét a párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtér a fizetésemelést követelő alkalmazottak sztrájkja miatt.

2022. június 8., 15:52

Szerző:

A párizsi repülőterek igazgatóságának (ADP) szerdai közleménye szerint a polgári légiközlekedési igazgatóság azt kérte a légitársaságoktól, hogy csütörtökön reggel 7 óra és délután 2 óra között csökkentsék a járataik számát.

Az elmúlt hetekben számos európai repülőtéren nehézségeket okozott az utasok ellenőrzése és kezelése az ellenőrzést végző személyzet hiánya miatt, és emiatt ezrek késték le a járataikat, a repülőgépek egy jelentős része pedig késéssel indult.

A párizsi repülőterekről legtöbb járatot indító Air France bejelentette, hogy csütörtökön 85 belföldi és európai járatát törli a DGAC kérésére. 

A párizsi Roissy Charles de Gaulle repülőtér valamennyi szakszervezete arra kérte a dolgozókat, hogy munkabeszüntetéssel követeljenek 300 eurós fizetésemelést „feltétel nélkül és mindenkinek”.

„A közlekedés újraindulása és a nyereségek ellenére, a mi munkánk nincs megfizetve. Minden emelkedik, kivéve a bérünk”

– írták felhívásukban a szakszervezetek.

A FO szerint „elfogadhatatlan az a káosz, amelyet a franciaországi és az európai repülőtereken dolgozó alkalmazottaknak el kell szenvedniük”. A szakszervezet becslése szerint a koronavírus-járvány miatt a légi közlekedési ágazatban az elmúlt két évben 15 ezer munkahely szűnt meg.

A párizsi repülőterek igazgatósága április végén jelezte, hogy a Roissy és az Orly repülőtereken mintegy 4 ezer munkahely betöltetlen, s jelentős nehézségekbe ütközik munkaerőt találni, miközben a pandémia után az európai légi közlekedés hirtelen visszatért a 2019-es év szintjére.