Szorosabb együttműködésre törekszik Oroszország és Irán

A kétoldalú együttműködésről, egyebek között közös infrastrukturális projektek megvalósításáról tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raíszi iráni elnök – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

2023. március 6., 18:06

Szerző:

A moszkvai tájékoztatás szerint a felek pozitívan értékelték a Moszkva és Teherán közötti kapcsolatok szintjét és fejlődésé dinamikáját. A két elnök megállapodott a további kapcsolattartásban. 

Putyin és Raíszi az év eleje óta immár harmadszor beszélt telefonon egymással, januárban kétszer is egyeztettek. 

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az egyik szóban forgó projekt az észak-déli multimodális közlekedési folyosóról szóló kormányközi megállapodás, amelyet 2000-ben Oroszország, India és Irán írta alá, és amelynek a résztvevői köre azóta 14-re bővült. A megállapodás célja, hogy átvezessék Oroszország területén az Indiából, Iránból és a Perzsa-öbölből Európába tartó tranzitáru-forgalmat. A távolság így a Szuezi-csatornán keresztülvezető tengeri útvonalhoz képest kevesebb mint a felére csökken, leszállítva a szállítási időt és a költségeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy iráni Shahed 129 drón, amelyet az iszlám forradalom 37. évfordulója alkalmából rendezett teheráni ünnepségeken állítanak ki 2016. február 11-én. Fotó: ATTA KENARE / AFP)