Az ukrán hadsereg elismerte, hogy elveszítette Szoledart

Végleg kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledar városából az ukrán hadsereg egységei, és lényegében feladták a várost, közölte az ukrán kormány forrása a sajtóval.

2023. január 25., 15:39

Szerző:

Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból - jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője az ukrán rádió szerint.

„Erőink teljesítették legfőbb feladatukat: nem engedték meg az ellenségnek, hogy áttörjön a frontvonalon” – idézte a rádió a szóvivő szavait.

Ez volt az első hivatalos ukrán elismerése annak, hogy az orosz erők elfoglalták várost. Oroszország már több mint egy hete közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a települést.  A Kreml a Szoledarért folytatott harcot kulcsfontosságú pillanatnak állította be a háborúban, és lépésként a közeli és nagyobb Bahmut elfoglalása felé. Az offenzíva célja, hogy az orosz hadsereg pozícióit a Donyec-medencében meg tudja erősíteni.

Cserevatij azt is közölte, az ukrán egységek „előre előkészített, erődített állásokba vonult vissza” Szoledar környékén.

(Kiemelt kép: Ukrán egységek a Szoledar környéki, erődített állásokban 2023. január 13-án. Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.